El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Un any m√©s, els nostres amics de Torroja del Priorat van convidar-nos a la 4a Nit dels Vins de Torroja, una cita que any rera any ofereix la possibilitat a professionals, aficionats i p√ļblic en general a descobrir els vins que es fan a la vila. Aquest any era una data especial pel poble ja que es compleixen els 750 anys¬†de la carta de poblament de la vila.

(veure fotos Envinats a la 4a Nit dels Vins de Torroja del Priorat) 

 

Despr√©s¬†d’arribar a l’Hotel Abadia del Priorat (on ens vam allotjar), les activitats van comen√ßar amb la presentaci√≥ al mateix hotel de la jornada. Per comen√ßar, es van oferir 4 vins blancs de la vila :¬†Roser del Celler Mayol viticultors¬†(macabeu 95%, garnatxa blanca 5%) interessant, fresc,¬†fruita tropical¬†¬†amb records de fruits secs, l’excel¬∑lent i exquisit Pedra de Guix del Celler Terroir al l√≠mit (80% Garnatxa blanca, 20% Pedro Ximenez), Pescallunes (80% Chenin i 20%¬†Macabeu) un vi que encara no es comercialitza, per√≤ que ens va ¬†sorprendre pel seu cupatge i¬†per un nas molt agradable¬†on destaquen les notes de mantega, rebosteria i pa torrat i Les crivelles, un¬†100% macabeu¬†que t√© la peculiaritat de ser vinificat seguint la m√©s antiga tradici√≥ de Torroja.¬†

Tot seguit, vam baixar cap a l’aparcament on ens esperaven uns 4×4 que ens portaren a visitar la finca del Celler Licorella Vins. Amb la magn√≠fica serra del Montsant sempre present,¬†en¬†Guillem Arnal va oferir-nos una interessant xerrada al voltant de les seves vinyes de carinyena i garnatxa explicant-nos les diferents caracter√≠stiques del terreny i orientaci√≥ de cadascuna d’elles. A destacar la seva vinya m√©s vella de garnatxa negra de l’any 1936 : 75 anys ens contemplaven !

Ja de tornada al poble, vam traslladar-nos a Cal Compte, una masia catalana restaurada que ara funciona de turisme rural i que disposa d’una magn√≠fica terrassa on cada any es fa el tast per a professionals. En aquesta ocasi√≥, a banda de fer el tast dels vins de Torroja, tamb√© es va poder catar els vins dels cellers convidats :¬†el Celler Arch√©-Pag√®s i el Celler Can Sais, tots dos de la DO Empord√†, fet que ens va ajudar a sentir-nos encara m√©s com a casa !

El tast va ser una mica diferent a altres edicions : tot primer es va fer un tast a cegues de 7 vins¬† de diferents cellers i amb un ‘infiltrat’ de la DO Empord√†. Un exercici aquest de la cata a cegues que ja sabem sempre porta sorpreses, fins i tot a vegades als mateixos autors dels vins.¬†Els vins foren : LO del Celler LO, Expressi√≥ de Can Sais, A√≤nia de Licorella viticultors,¬†una carinyena 100% molt interessant del Celler Aixal√†-Alcait, Les Clivelles, el vi Torroja 750 aniversari creat per tots els viticultors per celebrar l’event,¬†i el Rotllan Torra Reserva.

Seguidament, ja a ampolla descoberta, se’ns va oferir¬†una mostra de tots els primers vins de cadascun dels cellers participants, dels que destaquem¬†: Melis del Celler Melis per les seva unicitat respecte els altres atorgada pels seus 18 mesos de b√≥ta,¬†l’elegant rusticitat del¬†Pardalasses del Celler Aixal√†-Alcait, un magn√≠fic 2/3 de Trio Infernal del millor tastat durant la nit, l’elegant fruita vermella del¬†Vi de Vila de Terroir al l√≠mit, l’interessant Glop de Celler Mayol Viticultors¬†i els convidats de la DO Empord√† : l’Expressi√≥ de Can Sais i el Bonfill d’Arch√©-Pag√®s.

Vam continuar les activitats afegint-nos a l’acte de la piscina on novament els cellers oferien un tast al p√ļblic general i on vam aprofitar per xerrar en un ambient m√©s dist√®s amb els diferents viticultors, blocaires i altres i acabar de¬†provar altres vins que no hav√≠em pogut degustar abans. Vins com el Riu de Trio Infernal, el Destrankis 2009 d’Aix√†l√†-Alcait, segurament un dels vins de millor relaci√≥ qualitat-preu que podem tastar a Catalunya, l’√ąlix de Melis, el Cartesius d’Arch√©-Pag√®s o el Temptaci√≥ 2009 de Can Sais¬†entre d’altres.

Tot plegat una jornada molt agradable, molt ben organitzada per tot un poble que acull als amants del vi de la millor manera : oferint generosament els seus vins i amb una amabilitat sense reserves. Gràcies torrojans !