El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Tot i portar un ordre i control dels vins que es van tastant, de vegades passa que alguna anotació queda oblidada entre d’altres, i tot repassant-les no fa massa, vaig veure que havia quedat en l’oblit parlar d’un vi que, francament, em va causar una de les millors impressions de les que he pogut gaudir últimament.

El celler Castell d’Encus, situat a Talarn, a la comarca del Pallars Jussà, dins la DO Costers del Segre, ens mostra el potencial amagat del Prepirineu lleidatà, elaborant un vi blanc de Riesling, varietat que acollida pel clima fred i humit de la zona i a 1000 metres d’alçada, demostra tot el seu potencial aromàtic i gustatiu, acostant-nos d’una manera prou fidel als magnífics blancs que s’elaboren a l’Alsàcia francesa.

L’ Ekam 2009, elaborat amb la ja dita Riesling (amb una petita part de la collita afectada de botritis -podridura noble-) i acompanyat d’un petit percentatge d’Albarinyo, també magnífica representant dels raïms amics del fred i la humitat i amb una criança mínima de 6 mesos en ampolla, presenta un color groc palla brillant amb reflexes verdosos i aspecte untuós. El nas ens mostra aromes molt penetrants de fruita àcida, poma i llimona verdes, llima, records florals de jasmí amb tocs minerals. La boca es presenta amb una mineralitat i acidesa fantàstiques, retornant els records de fruita verda, amb un tacte untuós i gras que ens embolcalla i omple, aconseguint que el seu final sigui llarg i persistent.

Un blanc sensacional que ens acosta l’Alsàcia a casa i que, modestament i desde la perspectiva del simple aficionat, m’atreveixo a definir com el millor Riesling que s’elabora a dia d’avui, no només a casa nostra, sinó també a tot l’estat espanyol.

Â