El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

S’han acabat les vacances i ens hi posem de nou amb ganes i entusiasme renovats. El par√®ntesi estival s’ha fet llarg i ja hi havia moltes ganes de tornar a tastar, valorar, descobrir, aprendre……….

La calor encara apreta i el que ve de gust es comen√ßar amb una bona selecci√≥ de vins blancs, o sigui que, a proposta d’en Jordi i l’Enric, ho fem amb un tast de vins elaborats tots ells amb el ra√Įm noble per excel¬∑l√®ncia de la Borgonya francesa, el Chardonnay. De gra petit, rod√≥ i de color mel caracter√≠stic un cop madurat i un dels millors a l’hora d’envellir, es un dels ra√Įms m√©s estesos del m√≥n i el podem trobar en l’elaboraci√≥ de vins de Calif√≤rnia, Xile, Nova Zelanda i evidentment a tota Europa.

La selecci√≥ que ens presenten es d’all√≤ m√©s engrescadora o sigui que sense m√©s pre√†mbuls ens hi posem: som-hi!

Comencem el tast amb un cava, el Juv√© & Camps Milesim√© Chardonnay Brut. Elaborat a partir del most flor del ra√Įm, aquest cava presenta un color daurat brillant i net, amb bombolla petita i regular, fruit d’una fant√†stica integraci√≥ del carb√≤nic. Les aromes son complexes i elegants, evocant records de pa torrat, crema i pastisseria. El seu pas per boca deixa el paladar embolcallat de fruita carnosa i certa cremositat, sense estar exempt d’eleg√†ncia, frescor i persist√®ncia. Un cava espl√®ndid.

El proper en presentar-se a taula es l’Olvena Chadonnay Joven, del celler Olvena, DO Somontano, de l’anyada¬†2010. Presenta un color groc p√†l¬∑lid amb reflexes verdosos. Les aromes son les pr√≤pies de la seva joventut: fruites ex√≤tiques i florals, amb un pas per boca fresc i ampli, fruit√≥s, amb excel¬∑lent acidesa tot i que curt de gust.

Tractant-se de vins elaborats amb aquesta varietat no poden faltar els vins del Pened√®s, i es l’hora de tastar el primer d’ells. Tastem el fant√†stic Mas Escorp√≠, del celler Gramona, anyada¬†2010. Vi de finca i un dels millors exponents dels blancs Chardonnay elaborats en aquesta DO, es presenta a la copa, amb un simple cop d’ull, molt m√©s elegant i estructurat que l’anterior. De color groc palla amb reflexes que deixen les tonalitats verdoses per tornar-se t√≠midament daurades i d’aspecte untu√≥s. Nas complexa i expressiu: fruita blanca fresca, tropical i c√≠trics. El seu pas per boca es elegant i sed√≥s, omplint-la a cada glop. Molt fruit√≥s i bona acidesa que li aporta excel¬∑lent frescor, amb final llarg i persistent.

En Jordi ens fa un punt i a part amb el proper vi a tastar. Es tracta del Blanc de Gleu, de l’anyada 2010. Un vi elaborat amb ra√Įm Chardonnay procedent de vinyes situades a la localitat empordanesa d’Ultramort. la pr√†ctica totalitat del vi procedent d’aquestes vinyes va destinat al celler Vins de Taller, de Siurana d’Empord√†, per a l’elaboraci√≥ dels seus magn√≠fics i sempre sorprenents vins; i de la petita part que es queda el propietari d’aquestes, n’ha decidit elaborar-ne aquest nou blanc que, en prim√≠cia, tastem avui. El Blanc de Gleu presenta un color groc palla amb tonalitats daurades, d’aspecte gras,¬†brillant i net. Aromes penetrants i molt sorprenents de fruita d’√≥s (pr√©ssec, albercoc) convinades amb records fumats i herbacis.¬†El seu pas per boca¬†ens torna¬†els records de fruita i herbes, convinats amb un toc mineral molt agradable, que fa que l’entrada sigui molt sorprenent i voluminosa, essent el seu final agradable i fresc, tot i que una mica curt.

Tot seguit arriba l’hora d’un altre vi del Pened√®s, el Can Feixes Chardonnay Barrica, del celler Huguet de Can Feixes, anyada 2006, amb crian√ßa de 8 mesos en botes de roure franc√®s i 12 mesos en ampolla. L’aspecte es elegant i estructurat, untu√≥s i gras, amb color daurat brillant i reflexes d’or. Aromes de fruita madura molt m√©s complexa que en els anteriors vins tastats, fruit de la seva crian√ßa. Apareixen els fumats i torrats, tamb√© tocs subtils de mantega. La boca es voluptuosa, amb una bona entrada i recorregut gras, tornen els fruits madurs i la complexitat¬†que¬†malauradament desapareixen de manera prematura.

I per √ļltim tastem el Marqu√©s de Alella Allier Crian√ßa Blanc, del celler Parxet, DO Alella, anyada 2008, amb crian√ßa de 4 mesos en botes de roure franc√®s. A judici de tots els integrants de la taula, el d’aspecte m√©s fi i elegant de tots. Presenta un color groc palla amb reflexes daurats, brillant i d’aspecte dens. Aromes fant√†stiques de fruita madura i cremositat de la fusta, amb records d’herbes arom√†tiques molt agradables on tamb√© hi apareixen fumats caracter√≠stics de la varietat. T√© una excel¬∑lent entrada en boca, on es mostra untu√≥s i embolcallant, elegant i crem√≥s, i retornen els tocs de fruita madura i d’herbes. Excel¬∑lent blanc, exponent dels bons vins que s’elaboren a Alella.