El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Tast anticrisi

Les retallades estan a l’ordre del dia. Només cal omplir-se de valor i escoltar un telenotícies qualsevol per veure que les tisores son les tristes protagonistes de l’actualitat.

Tisores que, en més o menys mesura, hem d’utilitzar per adequar l’economía personal als difícils moments que vivim, i que també han arribat al món del vi.

L’entès, l’aficionat i en general el consumidor de vi, ha rebaixat la seva despesa, i a part de disminuir el volum de les seves compres, busca un producte més econòmic i com no, amb la mateixa qualitat de sempre.

En Dani i en Carles, fent referència a aquesta malaurada situació, han proposat un tast de vins, el preu dels quals podríem qualificar d’econòmic, o assequible, digueu-li com vulgueu, i que no per això podem pensar que son de menor qualitat que molts d’altres, ans al contrari.

N’han seleccionat 6 vins de diferents zones vinícoles, no perquè aquests siguin els més econòmics de tots, si no prenent-los simplement com a una posible referència d’un ventall existent que és amplíssim.

Els vins tastats han estat aquests:

Anxo Martín 2010: Celler Alma Atlàntica, DO Rías Baixas. El nou projecte de Martín Codax ens presenta aquest blanc, cupatge de les varietats Albariño (85%), Caiño blanco (10%) i Loureiro (5%). Presenta un color groc pàl·lid, amb reflexes verdosos i aspecte untuós. Aromes molt penetrants de poma verda, molt típics de la varietat , també de cítrics i records florals. A la boca molt fi i elegant, amb acidesa molt ben equilibrada que aporta una sensació de frescor molt agradable, amb excel·lent fruitositat.

Merian 2010: Celler Tarroné, DO Terra Alta. Varietal de Garnatxa blanca. Color groc molt pàl·lid i aspecte metàl·lic. Aromes de fruita blanca fresca, records d’herbes, palla. A la boca es mostra fresc i amb bona persistència, torna la fruita blanca d’ós, amb un excel·lent toc amargós al final.

Empordàlia Samsó 2009: Celler Empordàlia, DO Empordà. Samsó 100% (Carinyena). De color cirera tapat, amb ribet grana i aspecte dens. Presenta aromes de fruita vermella madura, pruna, amb un punt de mineralitat molt agradable. A la boca es potent i fresc a l’hora, gras i fruitós, molt equilibrat.

Més que paraules 2009: Celler Jaumandreu, DO Pla de Bages. Cupatge de Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (35%) i Syrah (25%), amb criança de 9 mesos en botes de roure francès, americà i centreeuropeu. De color cirera tapat i vora grana, aspecte untuós i gras. Aromes de fruita vermella madura, herbes de muntanya, fonoll, tocs de regalèssia i torrats. Boca potent, untuosa, amb molt bona frescor, agradable amargor acompanyada de fruita madura.

La Atalaya 2009: Bodegas Atalaya, DO Almansa. Cupatge de Garnatxa tintorera (85%) i Monastrell (15%), amb criança de 12 mesos en botes de roure francès. Color cirera molt tapat, vora robí i capa alta. Aromes de fruita vermella madura, herbes aromàtiques i tocs de cacau fi i espècies. Boca potent i carnosa, molt concentrat i cremós, amb tanins vigorosos i excel·lent frescor final. 

Corral de Campanas 2009: Celler Quinta de la Quietud, DO Toro. Varietal de Tinta de Toro i criança de 6 mesos en botes de roure francès de la meitat del vi, i l’altra meitat en dipòsits d’acer inoxidable. Color cirera molt tapat i vora grana, aspecte untuós i gras. Aroma potent de fruita negre de bosc i espècies, també balsàmics, amb excel·lent cremositat del roure, complexe. Boca densa i carnosa, amb tanins frescos i agradables, molt fruitós i llarg. Excel·lent.

Buscant i deixant-nos aconsellar, podrem trobar petites joies enològiques com aquestes, sense que la nostra butxaca pateixi massa. Som-hi doncs!

Â