El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Tast anticrisi

Les retallades estan a l’ordre del dia. Nom√©s cal omplir-se de valor i escoltar un telenot√≠cies qualsevol per veure que les tisores son les tristes protagonistes de l’actualitat.

Tisores que, en m√©s o menys mesura, hem d’utilitzar per adequar l’econom√≠a personal als dif√≠cils moments que vivim, i que tamb√© han arribat al m√≥n del vi.

L’ent√®s, l’aficionat i en general el consumidor de vi, ha rebaixat la seva despesa, i a part de disminuir el volum de les seves compres, busca un producte m√©s econ√≤mic i com no, amb la mateixa qualitat de sempre.

En Dani i en Carles, fent refer√®ncia a aquesta¬†malaurada situaci√≥, han proposat un tast de vins, el preu dels quals podr√≠em qualificar d’econ√≤mic, o assequible, digueu-li com vulgueu, i que no per aix√≤ podem pensar que son de menor qualitat que molts d’altres, ans al contrari.

N’han seleccionat 6 vins de diferents zones vin√≠coles, no perqu√® aquests siguin els m√©s econ√≤mics de tots, si no prenent-los simplement com a una posible refer√®ncia d’un ventall existent que √©s ampl√≠ssim.

Els vins tastats han estat aquests:

Anxo Mart√≠n 2010: Celler Alma Atl√†ntica, DO R√≠as Baixas. El nou projecte de Mart√≠n Codax ens¬†presenta aquest blanc, cupatge de les varietats Albari√Īo (85%), Cai√Īo blanco (10%) i Loureiro (5%). Presenta un color groc p√†l¬∑lid, amb reflexes verdosos i aspecte untu√≥s. Aromes molt penetrants de poma verda, molt t√≠pics de la varietat , tamb√© de c√≠trics i records florals. A la boca molt fi i elegant, amb acidesa molt ben equilibrada que aporta una sensaci√≥ de frescor molt agradable, amb excel¬∑lent fruitositat.

Merian 2010: Celler Tarron√©, DO Terra Alta. Varietal de Garnatxa blanca. Color groc molt p√†l¬∑lid i aspecte met√†l¬∑lic. Aromes de fruita blanca fresca, records d’herbes, palla. A la boca es mostra fresc i amb bona persist√®ncia, torna la fruita blanca d’√≥s, amb un excel¬∑lent toc amarg√≥s al final.

Empord√†lia Sams√≥ 2009:¬†Celler Empord√†lia, DO Empord√†. Sams√≥ 100% (Carinyena). De color cirera tapat, amb ribet¬†grana¬†i aspecte dens. Presenta aromes de fruita vermella madura, pruna, amb un punt de mineralitat molt agradable. A la boca es potent i fresc a l’hora, gras i fruit√≥s, molt equilibrat.

Més que paraules 2009: Celler Jaumandreu, DO Pla de Bages. Cupatge de Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (35%) i Syrah (25%), amb criança de 9 mesos en botes de roure francès, americà i centreeuropeu. De color cirera tapat i vora grana, aspecte untuós i gras. Aromes de fruita vermella madura, herbes de muntanya, fonoll, tocs de regalèssia i torrats. Boca potent, untuosa, amb molt bona frescor, agradable amargor acompanyada de fruita madura.

La Atalaya 2009: Bodegas Atalaya, DO Almansa. Cupatge de Garnatxa tintorera (85%) i Monastrell (15%), amb criança de 12 mesos en botes de roure francès. Color cirera molt tapat, vora robí i capa alta. Aromes de fruita vermella madura, herbes aromàtiques i tocs de cacau fi i espècies. Boca potent i carnosa, molt concentrat i cremós, amb tanins vigorosos i excel·lent frescor final. 

Corral de Campanas 2009: Celler Quinta de la Quietud, DO Toro. Varietal de Tinta de Toro i crian√ßa de 6 mesos en botes de roure franc√®s de la meitat del vi, i l’altra meitat en dip√≤sits d’acer inoxidable. Color cirera molt tapat i vora grana, aspecte untu√≥s i gras. Aroma potent de fruita negre de bosc i esp√®cies, tamb√© bals√†mics, amb excel¬∑lent cremositat del roure, complexe. Boca densa i carnosa, amb tanins frescos i agradables, molt fruit√≥s i llarg. Excel¬∑lent.

Buscant i deixant-nos aconsellar, podrem trobar petites joies enològiques com aquestes, sense que la nostra butxaca pateixi massa. Som-hi doncs!