El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris
Si hi ha una cosa que ens agrada tant com tastar vins és compartir-ho amb els amics. Quants més millor. I és que no hi ha res més plaent que degustar els tanins i percebre la complexitat dels aromes compartint taula i sensacions plegats. En aquest sentit, els tastos socials (Envinats & amics, com els hem batejat nosaltres), és una de les activitats que, tot i no ser el millor moment per fer un tast acurat i precís, els gaudim d’allò més pel seu caràcter lúdic i amistós. (veure les fotos de la nit).

Aquest dimarts 20 de març, novament al Restaurant La Fundició de Girona, vam cel·lebrar-ne una nova edició. Aquest cop vam comptar amb més de 60 assistents per tastar els vins de dues de les nostres zones vinícoles catalanes preferides : DOQ Priorat i DO Montsant. En aquesta ocasió vam tenir la sort de poder comptar amb les explicacions dels mateixos enòlegs i/o viticultors d’alguns dels cellers més representatius de la zona.
Després del retrobament amb els amics, vam iniciar la nit amb la presentació de l’enòleg Joan Asens del Celler Orto Vins de la DO Montsant. Aprofitant els seus coneixements i dilatada experiència, en Joan ens va fer també una interessant introducció tant a la zona del Montsant com del Priorat. Tot seguit, després de parlar-nos del projecte Orto Vins, de les característiques de les seves finques i dels magnífics vins monovarietals que produeixen, vam tastar el primer vi de la nit : Blanc d’Orto brisat 2010. Una magnífica garnatxa blanca 100% amb una criança de 7 mesos amb les seves mares.
A continuació, vam endinsar-nos a Porrera, DOQ Priorat, de la mà de l’Albert Costa, enòleg del Celler VallLlach. L’Albert va explicar-nos les característiques de les finques del seu celler i la seva filosofia de sempre tenir la vinya i el viticultor davant de tot. A VallLlach fan grans vins que tenen la carinyena i la garnatxa com a varietats protagonistes. El vi que ens va proposar l’Albert per tastar fou l’Embruix 2009. Un altra anyada del seu vi d’entrada que cada any aconsegueix mantenir l’autenticitat i expressió de Porrera a la copa. Més tard, durant el sopar, vam tenir la grata sorpresa de tastar una màgnum de l’imponent VallLlach 2002.
Seguidament, sense deixar el poble de Porrera, l’Olivia Bayés de Celler Marco Abella ens va presentar el seu celler oferint-nos una interessant descripció de les característiques de les seves finques amb unes espectaculars fotografies de les mateixes. A Marco Abella continuen amb la feina de diverses generacions de la família dedicades a la vinya. Fidels a les varietats autòctones de la garnatxa i carinyena, l’Olívia va proposar-nos el tast de Mas Mallola 2007 i tot seguit el seu primer vi : Clos Abella 2007. Més tard, durant el sopar també vam poder degustar una de les novetats del celler : Loidana 2010, un molt bon vi d’entrada que manté un gran equilibri entre frescor i concentració, ideal per prendre amb àpats lleugers.
No podia faltar a un tast del Priorat un vi de Torroja, i quin millor exemple que els vins del Celler Aixalà-Alcait presentats pel seu viticultor, l’amic Jordi Aixalà. En Jordi, amb el mateix llenguatge directe i sincer que expressen els seus vins, ens va explicar el seu sistema de treball i com treballa la vinya. Ens va presentar el seu nou Les Clivelles 2009, una carinyena 100% interessant alhora que complexe i el seu Destrankis 2010, un vi que els Envinats hem anat seguint cada any i que després de notar-li que li mancava ampolla durant el tast del novembre passat, ara sí està al punt perfecte per degustar-lo. Novament un vi dels que manté una de les millors relacions qualitat-preu de la zona.
I com a gironins que som, no podia faltar a un Envinats i amics un celler de l’Empordà. Aquest cop vam convidar a un dels cellers més interessants : Celler Martín-Faixó de Cadaqués. L’Ester Martín, l’enòloga del celler ens va presentar la seva finca, presidida per la magnífica masia del S.XIV al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus. Les seves finques, formades d’esquistos i pissarres, piquen l’ullet a les seves companyes tarragonines, donant lloc a uns vins que ens fan adonar dels punts en comú que comparteixen Priorat i Empordà. L’Ester ens va presentar els seus Perafita 2010 rosat, el Perafita 2009 i el vi emblemàtic de la casa, el saborós i Cadac 2006. Tots tres vins de qualitat que confirmen un cop més la bona feina de la família Martín-Faixó.
I si no n’hi havia prou amb el tast de tots aquests vins, seguint amb el caràcter distès que va tenir la nit, vam també poder comptar amb la presència dels entranyables Carles Xuriguera i Fel Faixedas, els quals amb els seus divertits i enginyosos comentaris, van aconseguir dibuixar un somriure als assistents entre glop i glop. Com diria el mateix Marcel Gorgori (En clau de vi, TV3): quin parell !


Una nit fantàstica !
Gràcies a tots i fins la propera que esperem sigui ben aviat !.


(Publicarem properament la nota de tast de cadascun dels vins tastats.)