Envinats i Amics. Priorat i Montsant.
29 març 2012 per Dani Coll
Si hi ha una cosa que ens agrada tant com tastar vins és compartir-ho amb els amics. Quants més millor. I és que no hi ha res més plaent que degustar els tanins i percebre la complexitat dels aromes compartint taula i sensacions plegats. En aquest sentit, els tastos socials (Envinats & amics, com els hem batejat nosaltres), és una de les activitats que, tot i no ser el millor moment per fer un tast acurat i precÃs, els gaudim d’allò més pel seu carà cter lúdic i amistós. (veure les fotos de la nit).

Aquest dimarts 20 de març, novament al Restaurant La Fundició de Girona, vam cel·lebrar-ne una nova edició. Aquest cop vam comptar amb més de 60 assistents per tastar els vins de dues de les nostres zones vinÃcoles catalanes preferides : DOQ Priorat i DO Montsant. En aquesta ocasió vam tenir la sort de poder comptar amb les explicacions dels mateixos enòlegs i/o viticultors d’alguns dels cellers més representatius de la zona.
Després del retrobament amb els amics, vam iniciar la nit amb la presentació de l’enòleg Joan Asens del Celler Orto Vins de la DO Montsant. Aprofitant els seus coneixements i dilatada experiència, en Joan ens va fer també una interessant introducció tant a la zona del Montsant com del Priorat. Tot seguit, després de parlar-nos del projecte Orto Vins, de les caracterÃstiques de les seves finques i dels magnÃfics vins monovarietals que produeixen, vam tastar el primer vi de la nit : Blanc d’Orto brisat 2010. Una magnÃfica garnatxa blanca 100% amb una criança de 7 mesos amb les seves mares.
A continuació, vam endinsar-nos a Porrera, DOQ Priorat, de la mà de l’Albert Costa, enòleg del Celler VallLlach. L’Albert va explicar-nos les caracterÃstiques de les finques del seu celler i la seva filosofia de sempre tenir la vinya i el viticultor davant de tot. A VallLlach fan grans vins que tenen la carinyena i la garnatxa com a varietats protagonistes. El vi que ens va proposar l’Albert per tastar fou l’Embruix 2009. Un altra anyada del seu vi d’entrada que cada any aconsegueix mantenir l’autenticitat i expressió de Porrera a la copa. Més tard, durant el sopar, vam tenir la grata sorpresa de tastar una mà gnum de l’imponent VallLlach 2002.


No podia faltar a un tast del Priorat un vi de Torroja, i quin millor exemple que els vins del Celler Aixalà -Alcait presentats pel seu viticultor, l’amic Jordi Aixalà . En Jordi, amb el mateix llenguatge directe i sincer que expressen els seus vins, ens va explicar el seu sistema de treball i com treballa la vinya. Ens va presentar el seu nou Les Clivelles 2009, una carinyena 100% interessant alhora que complexe i el seu Destrankis 2010, un vi que els Envinats hem anat seguint cada any i que després de notar-li que li mancava ampolla durant el tast del novembre passat, ara sà està al punt perfecte per degustar-lo. Novament un vi dels que manté una de les millors relacions qualitat-preu de la zona.
I com a gironins que som, no podia faltar a un Envinats i amics un celler de l’Empordà . Aquest cop vam convidar a un dels cellers més interessants : Celler MartÃn-Faixó de Cadaqués. L’Ester MartÃn, l’enòloga del celler ens va presentar la seva finca, presidida per la magnÃfica masia del S.XIV al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus. Les seves finques, formades d’esquistos i pissarres, piquen l’ullet a les seves companyes tarragonines, donant lloc a uns vins que ens fan adonar dels punts en comú que comparteixen Priorat i Empordà . L’Ester ens va presentar els seus Perafita 2010 rosat, el Perafita 2009 i el vi emblemà tic de la casa, el saborós i Cadac 2006. Tots tres vins de qualitat que confirmen un cop més la bona feina de la famÃlia MartÃn-Faixó.

Una nit fantà stica !
Grà cies a tots i fins la propera que esperem sigui ben aviat !.
(Publicarem properament la nota de tast de cadascun dels vins tastats.)