Clos Abella 2005 – Envinats & amics
17 abril 2012 per Carles Ovide
Dels vins del Celler Marco Abella ja n’hem parlat en articles anteriors, i ens faltava fer-ho del seu primer vi, el Clos Abella, que và rem tenir l’oportunitat de tastar i gaudir en el darrer tast social que và rem organitzar aquest passat mes de març.
El celler està situat a la població prioratina de Porrera, on treballen amb les varietats autòctones per excel·lència de la zona, la garnatxa i la carinyena, aconseguint transmetre en els seus vins l’essència de la terra d’on provenen: terrenys à rids caracteritzats per la presència de la llicorella, i amb l’alçada suficient que proporciona a les vinyes la ventilació necessà ria per gaudir d’unes condicions extraordinà ries.
Les condicions d’aïllament d’aquestes parcel·les les fan aptes per a practicar l’estil d’agricultura que marca la manera de treballar del celler: la biodinà mica, amb l’objectiu d’obtenir de la terra un producte d’altÃssima qualitat, amb el major respecte pel regne animal i vegetal que les envolta.
De les parcel·les més elevades i de l’acurada selecció a mà dels millors raïms de les vinyes que s’hi troben, en prové el Clos Abella 2005. Un fantà stic vi elaborat amb les varietats Garnatxa (40%) i Carinyena (40%), amb un toc de Cabernet Sauvignon i de Syrah, i criança de 24 mesos en botes de roure francès i 24 més en ampolla, abans d’abandonar el celler. Presenta un color cirera tapat, impenetrable, amb vora grana, d’aspecte dens i untuós a la copa. De seguida ens envolten aromes de complexitat extraordinà ria, amb records de fruita negra madura, balsà mics que ens transporten a la frescor de les herbes de bosc com el fonoll i el romanÃ. Apareixen també records caracterÃstics de la garnatxa com el cacau i una subtil mineralitat pròpia dels vins de la zona, combinant amb una esplèndida cremositat provinent del roure. A la boca, la seva elegà ncia i equilibri no renyeixen amb la seva potencia i carnositat, on retorna la fruita madura i la cremositat, i un final fresc i llarg aconsegueixen un conjunt de sensacions que fan que un glop convidi al següent, fent-nos gaudir de manera sublim. Un Priorat on l’elegà ncia i la potència es troben en perfecte equilibri.
Fantà stica feina Marco Abella. Grà cies per aquesta joia!