El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

El celler Orto Vins és un dels més recents i interessants projectes que han nascut a la comarca del Priorat.

Acollint-se a la DO Montsant, quatre viticultors de la zona: Jordi Beltran, Josep M¬™ Beltran, Josep M¬™ Jov√© i Joan Asens, decideixen el 2008, seguint el llegat cooperativista de pares i avis, crear el seu propi celler i elaborar els seus propis vins seguint les m√©s estrictes premisses de l’alta qualitat.

Cal destacar, sense cap mena de dubte, la gran experi√®ncia que aporta a aquest projecte en Joan Asens, que fins llavors havia estat el responsable de viticultura i vinificaci√≥ del prestigi√≥s celler Alvaro Palacios, amb el seu espectacular i quasi inaccessible L’Ermita, i amb qui v√†rem tenir la sort de compartir la seva saviesa i experi√®ncies en el darrer tast social.

Orto compte tamb√© amb unes vinyes de personalitat pr√≤pia, cuidades i mimades durant generacions, de les que provenen quatre vins en els que volen destacar la singularitat de les vinyes: varietals de carinyena, ull de llebre, garnatxa peluda i picapoll negre, i d’on en prov√© tamb√© un blanc mereixedor d’un punt i apart.

El Blanc d’Orto 2010 √©s un vi que ens mostra tot el potencial que pot oferir la garnatxa blanca en aquesta comarca. Provinent de finques del Masroig i Torre Fontaubella, de composici√≥ calc√†rea, argiles i graves, amb costers ben assolellats i altres recollits a l’ombra i humits. En la seva elaboraci√≥ es deixa macerar el most amb les seves pells i en la posterior fase de crian√ßa el vi reposa durant 7 mesos amb les seves mares (lies gruixudes). El resultat es una vi de color or p√†l¬∑lid, quasi met√†l¬∑lic, i d’aspecte untu√≥s i gras. Amb un nas de molt bona complexitat i bon pes de la fruita, on apareixen notes de pr√©ssec i pera, i tamb√© notes de bosc, recordant subtilment aromes de pi. El seu pas per boca es potent i estructurat, amb molt bona contund√®ncia i tacte gras, on la fruita blanca d’√≥s harmonitza de manera perfecta amb els records de mantega que unten el nostre paladar, amb un fant√†stic toc amarg√≥s final.

Orto busca l’expressi√≥ de la terra i el ra√Įm en el seu estat m√©s pur. Prefixa grec que vol dir ‘recte’, ‘correcte’, ‘pel bon cam√≠’. No n’hi ha cap dubte! Excel¬∑lent treball Orto vins!