El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

 

Quan a una terra rica en substància per la seva geologia i amotllada pels molts anys de treball i d’acollir vinya, reprèn el tracte de viticultors curosos amb la tradició i moderns en la seva manera d’entendre el món del vi, el resultat final deixa poc espai a la sorpresa. Que tot això més tard es traslladi a la copa aconseguint emocionar al tast és gairebé una conseqüència inevitable, una feliç experiència. (fotos)

 

 En David Marco i l’Olivia Bayés, propietaris i viticultors del Celler Marco Abella de Porrera (DOQ Priorat), participen d’aquesta manera de fer i, amb les seves finques al voltant del poble, cuidades com si de jardins es tractessin, col.laboren a definir aquest paisatge especial que és el Priorat.

 

A les seves finques de La Mallola, Mas Ferran i les de prop del seu celler, la garnatxa i la carinyena creixen patint entre licorelles, aprofundint les seves arrels més enllà dels roquers, cercant els nutrients i aportant als seus gotims una concentració excepcional.

 

 

El celler, pensat i modernament construït a l’any 2000, està dissenyat en diferents nivells per permetre treballar el fruit i el most per gravetat i així simplificar i respectar al màxim el procés de vinificació. Tines d’acer o ciment i de diferents mides es combinen per tal de poder tenir joc a l’hora de decidir la millor vinificació segons la finca i cada varietat. La fermentació integral o en fusta és un altre de les tècniques que practiquen per obtenir diferents resultats i poder disposar de més opcions a l’hora de decidir el cupatge. 

 

Els vins de Marco Abella són quatre.  Ã’lbia, el seu blanc. Una garnatxa blanca 100%. Loidana, un vi que vol ser fresc i fàcil de beure mantenint el caràcter. Mas Mallola, un autèntic Priorat, concentrat, honest i Clos Abella, el primer vi del celler. L’excel·lència de les vinyes a la copa. Tot i ser vins representants inequívocs de la mineralitat i concentració característica al Priorat, comparteixen un estil que els fa diferents a d’altres vins de la zona. Són vins molt mesurats, on es nota el treball de tast i recerca al darrera per representar la idea del celler. Tot ser fidels al terrer, són vins que no són tan intensos i rústics com poden ser alguns dels seus veïns, volen expressar una mica més, ser més sofisticats i subtils.

Durant la visita al celler, l’Olívia i en David ens van oferir una oportunitat magnífica per a qualsevol aficionat al vi : poder tastar diferents vins fruit de diferents vinificacions, varietats, finques, cupatges… aprofitant la coincidència que aquell dia havien estat precisament treballant en la selecció dels cupatges per les noves anyades dels seus vins, vam poder tastar per exemple, una carinyena fermentada en fusta que era pura melmelada de mora o una magnífica garnatxa floral, la nova proposta de garnatxa blanca amb viognier per a l’Ã’lbia, entre d’altres. Un exercici habitual per als viticultors, però molt interessant per nosaltres que sovint només podem arribar a tastar els vins finals i no veure’n les diferents opcions de què disposen i que acaben composant el cupatge final.

Una tarda fantàstica, aprofitada al màxim tant per l’experiència vinícola com pel retrobament amb en David i l’Olívia, unes persones úniques i entre els nostres millors amics al Priorat !