El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

 

Quan a una terra rica en subst√†ncia per la seva geologia i amotllada pels molts anys de treball i d’acollir vinya, repr√®n el tracte de viticultors curosos amb la tradici√≥ i moderns en la seva manera d’entendre el m√≥n del vi, el resultat final deixa poc espai a la sorpresa. Que tot aix√≤ m√©s tard es traslladi a la copa aconseguint emocionar al tast √©s gaireb√© una conseq√ľ√®ncia inevitable, una feli√ß experi√®ncia. (fotos)

 

¬†En David Marco i l’Olivia Bay√©s, propietaris i viticultors del Celler Marco Abella de Porrera (DOQ Priorat), participen d’aquesta manera de fer i, amb les seves finques al voltant del poble, cuidades com si de jardins es tractessin, col.laboren a definir aquest paisatge especial que √©s el Priorat.

 

A les seves finques de La Mallola, Mas Ferran i les de prop del seu celler, la garnatxa i la carinyena creixen patint entre licorelles, aprofundint les seves arrels més enllà dels roquers, cercant els nutrients i aportant als seus gotims una concentració excepcional.

 

 

El celler, pensat i modernament constru√Įt a l’any 2000, est√† dissenyat en diferents nivells per permetre treballar el fruit i el most per gravetat i aix√≠ simplificar i respectar al m√†xim el proc√©s de vinificaci√≥. Tines d’acer o ciment i de diferents mides es combinen per tal de poder tenir joc a l’hora de decidir la millor vinificaci√≥ segons la finca i cada varietat. La fermentaci√≥ integral o en fusta √©s un altre de les t√®cniques que practiquen per obtenir diferents resultats i poder disposar de m√©s opcions a l’hora de decidir el cupatge.¬†

 

Els vins de Marco Abella s√≥n quatre.¬† √ílbia, el seu blanc. Una garnatxa blanca 100%. Loidana, un vi que vol ser fresc i f√†cil de beure mantenint el car√†cter. Mas Mallola, un aut√®ntic Priorat, concentrat, honest i Clos Abella, el primer vi del celler. L’excel¬∑l√®ncia de les vinyes a la copa. Tot i ser¬†vins representants inequ√≠vocs¬†de la mineralitat i concentraci√≥ caracter√≠stica al¬†Priorat,¬†comparteixen un estil que els fa diferents a d’altres vins de la zona. S√≥n vins molt mesurats, on es nota el treball de tast i¬†recerca al darrera per representar la¬†idea del celler. Tot¬†ser fidels¬†al terrer, s√≥n vins que¬†no s√≥n tan intensos i r√ļstics com poden ser alguns dels seus ve√Įns, volen expressar una mica m√©s, ser m√©s sofisticats i subtils.

Durant la visita al celler, l’Ol√≠via i en David ens van oferir una oportunitat magn√≠fica per a qualsevol aficionat al vi : poder tastar diferents vins fruit de diferents vinificacions, varietats, finques, cupatges… aprofitant la coincid√®ncia que aquell dia havien estat precisament treballant en la selecci√≥ dels cupatges per les noves anyades dels seus vins, vam poder tastar per exemple, una carinyena fermentada en fusta que era pura melmelada de mora o una magn√≠fica garnatxa floral, la nova proposta de garnatxa blanca amb viognier per a l’√ílbia, entre d’altres.¬†Un exercici habitual per als viticultors, per√≤ molt interessant¬†per nosaltres que sovint nom√©s podem arribar a tastar els vins finals i no veure’n les diferents opcions de qu√® disposen i que acaben composant el cupatge final.

Una tarda fant√†stica, aprofitada al m√†xim tant per l’experi√®ncia vin√≠cola com pel retrobament amb en David i l’Ol√≠via, unes persones √ļniques i entre els nostres millors amics al Priorat !