El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

A la part m√©s alta de la vila de Porrera, des d’on es pot gaudir d’una magn√≠fica vista de tota la poblaci√≥, es troba el Celler de l’Encastell, una antiga casa pairal que, l’any 1999, la fam√≠lia Castellv√≠-Figuerola va decidir rehabilitar per dotar-la de tota la funcionalitat necess√†ria per poder elaborar els seus propis vins.(veure les fotos)

Tot el ra√Įm que arriba al celler prov√© de les finques propietat de la fam√≠lia: Mas d’en Ca√ßador i Mas d’en Ferran, amb el que s’elaboren els seus tres vins: Marge, Roquers de Porrera i Roquers de Sams√≥.

La primera de les finques est√† situada a 500 metres d’al√ßada, encarada a nord, de s√≤l de pissarra degradada, amb forts pendents sense abancalar, on s’hi troben ceps de Garnatxa i Carinyena d’entre 70 i 90 anys. Del ra√Įm provinent s’elabora majorit√†riament el Roquers de Porrera, i de les Carinyenes m√©s al√ßades i selectes s’elabora el Roquers de Sams√≥.

La segona es troba distribu√Įda en terrasses de 2 a 3 metres d’ample, on hi ha plantats ceps de Garnatxa, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah, que contribueixen a arrodonir el Roquers de Porrera i son la base per l’elaboraci√≥ del Marge.

Marge 2010, es el segon vi del celler. Elaborat amb garnatxa (60%) i Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah (40%), amb 8 mesos de crian√ßa en botes de roure franc√®s i americ√†. A la copa es presenta dens, amb bona ll√†grima, de color cirera tapat i encara amb ribet de tons violacis. Les aromes son complexes, on predominen la fruita negra madura i el cacau, juntament amb notes bals√†miques i minerals molt agradables. A la boca es gol√≥s i retornen la fruita madura i el cacau envoltats d’una molt bona cremositat del roure.

El primer vi es el Roquers de Porrera 2009.¬† Amb 16 mesos de crian√ßa en botes de roure franc√®s allier i elaborat amb Carinyena (40%) i Garnatxa (40%) procedents de Mas d’en Ca√ßador, i Merlot i Syrah (20%) de Mas d’en Ferran. De color cirera molt tapat, amb ribet grana, capa alta, ll√†grima densa i lenta. Excel¬∑lent complexitat arom√†tica, amb records de fruita vermella madura de bosc, esp√®cies, herbes arom√†tiques, amb un fons mineral i torrat que arrodoneixen el conjunt. Boca c√†lida, amb molt bona acidesa que el fa fresc, sabor√≥s i gol√≥s, amb final persistent i records torrats. Per nosaltres un dels millors vins del Priorat.

Punt i apart mereix el Roquers de Sams√≥ 2009, tan per la seva excel¬∑lent qualitat com per la seva limitad√≠ssima producci√≥ (tan sols 500 ampolles) que el fa pr√†cticament inaccessible. Es tracta del vi m√©s exclusiu del celler, elaborat amb les millors Carinyenes de la finca Mas d’en Ca√ßador, totes elles quasi centen√†ries i envellit en botes de roure franc√®s durant 16 mesos. De color cirera picota, fosc i impenetrable, d’aspecte dens i untu√≥s i ll√†grima de lent recorregut. Extraordin√†ria complexitat arom√†tica, amb records de fruita negra madura, quasi confitada, esp√®cies, notes bals√†miques, tabac, xocolata i caf√®, torrefactes suaus i llaminers, mineral. A la boca es potent, vigor√≥s, amb tanins molt marcats i elegants, amb una densitat que l’omple tota, molt crem√≥s i vellutat, i un post gust untu√≥s i llarg on apareixen notes de fruita madura i regal√®ssia. Una troballa que ens va enamorar i sens dubte, una de les millors carinyenes que hem tastat.

Si aneu a Porrera, no perdeu l’ocasi√≥ de visitar-lo, i per descomptat, tasteu i gaudiu els seus vins, tots ells formidables.