El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

El passat divendres 24 de maig vam celebrar un nou Envinats&amics, aquest cop centrat en la DO Terra Alta (veure fotos). En els darrers anys, els vins de la DO m√©s septentrional de Catalunya han aconseguit diversos premis i notorietat degut a l’important feina que estan fent els cellers de la zona des de fa temps. La seva especial climatologia, els seus terrers¬†on abunda¬†la vinya vella i, sobretot, les seves garnatxes i varietats recuperades com la morenillo, han fet que el m√≥n vin√≠cola s’hagi adonat de la bona qualitat dels¬†vins i del¬†gran potencial que hi ha pels propers anys.

√Čs per aquesta ra√≥ que vam decidir organitzar un tast per ajudar a difondre els seus vins. Vam contactar amb els cellers Vins del Tros i Celler Lafou, els quals van poder despla√ßar-se fins a Girona¬†i explicar-nos els seus projectes i manera d’entendre el vi. Tamb√© vam comptar amb¬†Celler Tern, tot i que per problemes d’agenda no van poder venir-hi personalment, amablement ens van fer arribar els vins i¬†documentaci√≥ corresponent i nosaltres mateixos vam encarregar-nos de la presentaci√≥. Com a preceptors de la DO Empord√†¬†i per tal de contrastar les garnatxes amb les de les terres gironines, tamb√© vam comptar amb la presencia dels monovarietals de garnatxa d’AV Bodeguers¬†de Vilamaniscle

Per tal d’oferir¬†la millor¬†exp√®riencia pels assistents, vam establir un ordre de tast comen√ßant pels blancs¬†i continuant pels negres segons la seva estada en b√≥ta o especificitat. Aix√≠, despr√©s d’una breu presentaci√≥ de la ubicaci√≥ i caracter√≠stiques b√†siques de la DO Terra Alta, vam passar a ¬†fer la presentaci√≥ del Celler Tern. Aquest celler √©s el projecte de Miquel Llordes i Joan Pasqual al poble de Batea. Tenen vinyes de garnatxa negra i syrah plantades el 2002 i 2003 respectivament i les de garnatxa blanca s√≥n m√©s velles, del 1991. √Čs tracta d’un celler jove, com els seus propietaris, per√≤ la seva garnatxa blanca¬†amb √ļnicament 3 anyades ja ha aconseguit mer√®ixer portar el segell de “100% garnatxa blanca de Terra Alta” i la seva anyada 2011 ser reconeguda com un dels millors vins blancs de la Guia de Vins de Catalunya 2013 (9,56 punts). Amb aquest vi vam iniciar el tast de la nit : amb una tercera part de la producci√≥ fermentada en b√≥ta i la resta en tina d’acer, 3 mesos amb les seves mares i battonage cada 4 o 5 dies, es presenta d’un¬†p√†lid groc amb reflexes verdosos i lleugera untuositat en copa,¬†molt arom√†tic. Destaquen els aromes a fruita blanca, pr√©ssec d’aigua¬†i sobretot de pera. Alguns c√≠trics i tamb√©¬†algunes notes tropicals.¬†Lleuger en boca, deixa un postgust de fruits secs, ametlla verda.

Tot seguit, en Ramon Roquetadel Celler Lafou¬†ens va presentar el seu projecte tamb√© centrat al poble de Batea. Viticultor de familia de llarga tradici√≥ al m√≥n del vi, en Ramon √©s l’√†nima de Lafou, un dels cellers del reconegut grup Roqueta Origen que inclou altres cellers de prestigi com¬†Abadal¬†a¬†la DO Pla de Bages.¬†El seu √©s un projecte personal que persegueix expressar el territori per mitj√† de les garnatxes blanca i negra. Precisament, ben aviat (7 de juny), estrenaran¬† nou¬†celler situat al centre del poble on s’ha combinat la tradici√≥ d’una masia catalana amb l’equipament m√©s modern per a la producci√≥n de vi. Celler Lafou¬†fa 3 vins : el Lafou Els Amelers, la seva¬†garnatxa blanca, i el Lafou¬†i el Lafou de Batea ambd√≥s fonamentats en la garnatxa negra i amb cupatge de syrah i cabernet sauvignon.

El seg√ľent vi que vam tastar fou el Lafou Els Amelers. Una garnatxa blanca tamb√© amb treball amb les seves mares en aquest cas de 6 mesos. El seu color √©s un groc palla i √©s sensiblement dens en copa. √Čs destacable la seva eleg√†ncia arom√†tica. Les flors i fruita¬†blanques caracter√≠stiques de la varietat hi s√≥n presents perfectament equilibrades amb records de fruits secs, ametlla marcona i suaus records de pastisseria segurament provinents d’un magn√≠fic treball amb les lies. Una gran garnatxa blanca. De primer√≠ssim nivell.¬†De fet, Els Amelers va obtenir la gran medalla d’or al passat concurs Grenaches du Monde.

A continuaci√≥,¬†per finalitzar el tast de blancs, vam deixar moment√†niament la Terra Alta per endinsar-nos a l’Empord√†. De la m√† d’en Ferran Alc√†cer d’AV Bodeguers, vam poder fer un exercici interessant de contrast amb les garnatxes empordaneses. En Ferran, apassionat dels vins, √©s la segona generaci√≥ d’uns viticultors que des de 2002 s√≥n presents a Vilamaniscle i que en nom√©s 5 anys des de la primera producci√≥, ja han aconseguit notorietat amb diferents premis, sobretot per la seva merlot: una de les millors de l’Empord√†. Els seus monovarietals de garnatxa s√≥n molt interessants i demostren una clara intenci√≥ de traslladar el territori a la copa. Uns terrers pissarrosos, h√≠dricament pobres i unes vinyes que pateixen la tramuntana, confereixen una important mineralitat i unicitat als seus vins.

La seva garnatxa blanca Suneus 2012¬†va contrastar amb les anteriors pel seu car√†cter m√©s mineral. Treballat tamb√© amb 2 mesos sobre mares i battonage setmanal, es presenta en un lleuger color palla i voravius verdosos amb¬†certa densitat, oferint una diversa gama de fruita blanca que es veu marcada per aromes c√≠trics que li aporten frescor. Es perceben algunes notes de rebosteria al retronasal i √©s untu√≤s en boca, mantenint una bona acidesa. Un vi molt equilibrat. Un bon exemple de garnatxa blanca a l’Empord√†.

Despr√©s dels blancs, tot i que ens escap√†vem de la tem√°tica de la nit, en Ferran en resposta a la nostra petici√≥, ens va oferir al tast el seu nou Suneus rosat 2012. Un rosat de merlot diferent que t√© l’especial particularitat d’haver estat criat en b√≥tes de cirerer durant 3 mesos. √Čs una proposta molt llaminera. Les maduixes i cireres apareixen amb for√ßa en aquest vi amb un preci√≥s color rub√≠, molt especial i glamour√≥s. Una molt bona opci√≥ per prendre en aperitius o primers plats lleugers jugant amb la seva frescor i dol√ßor de fruita.

¬†I va arribar l’hora dels negres !

Vam iniciar-la amb el Nereus garnatxa negra 2010.¬†Amb un cupatge¬† 85% de garnatxa negra i 15%, 8 mesos de crian√ßa en b√≥ta de roure franc√®s, novament amb mineralitat ben present, √©s roig brillant de capa mitja, amb molta fruita vermella i bona integraci√≥ amb la fusta. Confitures i vainilles. Equilibrat i polit. Un molt bon vi¬†de garnatxa a la que el terrer de pissarra i la merlot d’AV Bodeguers li donen una personalitat propia, diferent a les garnatxes negres de la Terra Alta que tot seguit vam passar a tastar.

Si hi ha un celler de la Terra Alta que darrerament ha tingut un creixement exponencial en la seva popularitat √©s Vins del Tros. En Joan Ramon Bada, en Josep Arrufat i en Xavier Orobitg s√≥n la tr√≠ada d’aquest projecte ubicat a Vilalba dels Arcs. Els mateixos noms dels seus vins (Te la dedico, Ay de m√≠, Se√Īora Carmen, Lo morenillo) ens parlen de l’honestedat d’uns viticultors fills de la mateixa terra on creixen les seves vinyes. Continuadors de moltes generacions dedicades al m√≥n del vi, en les seves pr√≤pies paraules, ‘han mamat el vi des de petits’ i aix√≤ al final acaba reflectint-se en el seu treball fins arribar a la copa. Comreen garnatxa blanca i negra de vinyes velles i una varietat recuperada aut√≥ctona de la zona : la morenillo.

El primer vi que vam tastar de Vins del Tros fou el seu Se√Īora Carmen 2011, el qual fa uns mesos va sotregar l’espai vin√≠cola catal√† en esdevenir el millor vi de la Guia de Vins de Catalunya del 2013 (ex-aequo amb Ferrer Bobet Selecci√≥ 2009). Una garnatxa negra procedent de vinyes velles, de m√©s de 35 anys d’una √ļnica finca (La Valleta) i amb 12 mesos de crian√ßa en b√≥ta nova. Roig picota de capa alta tenyeix la copa i ofereix una carnositat espectacular. Fruita vermella madura, molt sabor√≤s, amb certa rusticitat per√≤ alhora amb uns tanins polits i intensos que t’omplen la boca deixant un llarg postgust. Un vi rod√≥ i complex que cada glop demana el seg√ľent fins cercar tornar a omplir la copa. Un plaer de garnatxa negra. Gran vi que en aquesta anyada una mica m√©s d’ampolla li far√† b√©.

Seguidament, vam retornar a Celler Lafou amb en Ramon Roqueta per tastar el seu negre Lafou de Batea 2008. Un vi cupatge 75% garnatxa negra, 15% syrah i 10% cabernet sauvignon amb 12 mesos de b√≥ta principalment de roure franc√®s. Brillant de capa alta, estructurat, s’ofereix amb aromes complexes. Molta fruita madura, pruna i xocolata. Fons bals√†mic que recorda la seva proced√®ncia mediterr√†nia que li permet mantenir la frescor equilibrant la dol√ßor de la garnatxa. Una boca plena, tanins molt polits i sofisticats. Molt equilibrat. Un gran vi que sap mantenir els seus or√≠gens tot i tenir un car√†cter pensat per satisfer paladars internacionals.

Vam finalitzar el tast amb el¬†m√©s diferent de tots: Lo morenillo 2011¬†de Vins del Tros. Un vi 100% de la varietat morenillo, la qual √©s aut√≤ctona de la Terra Alta i s’ha recuperat en els darrers anys. Aquest vi exclusiu (1.140 ampolles el 2011) prov√© d’una finca de vinyes de m√©s de 90 anys i d’escassa producci√≥.¬†5 mesos de crian√ßa. Roig de capa mitja-baixa amb llengua vermella, claret, el seu color, la seva fruita roja, mores i gerds i moltes esp√®cies el fan assemblar-se m√©s a un pinot noir que no pas a una garnatxa. Tamb√© hi apareixen alguns bals√†mics per acabar d’oferir un nas complex que deixa una mica desconcertat, al tastador no habituat a aquesta varietat. T√© un pas per boca lleuger i deixa un postgust llaminer. Un molt bon vi, elegant i sensual. Un magn√≠fic complement al Se√Īora Carmen.

Acabat el tast, vam proseguir tots plegats parlant de vins tot sopant i acabant les ampolles d’aquests magn√≠fics vins.

Una magnífica vetallada compartida amb els  amics de la Terra Alta i AV Bodeguers.

Gràcies a tots per venir ! Salut i bon vi, amics!