El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

A la DO Terra Alta estan fent les coses b√©, molt b√©. El treball dels cellers est√† donant fruit i han aconseguit posar al lloc que li pertoca una terra que sempre ha estat bressol immillorable per a la vinya. Han sabut donar¬† la rellev√†ncia que mereixen la Garnatxa negra i la Carinyena, base dels seus vins negres, i fer bandera de¬†la varietat de ra√Įm blanc per excel¬∑l√®ncia de la zona, la Garnatxa Blanca, creant¬†el distintiu identificador “Terra Alta Garnatxa blanca 100×100”, i fins i tot recuperar i fer redescobrir¬†una varietat oblidada t√≠pica de la zona com es el Morenillo.

El passat 24 de maig, els qui v√†reu assistir al tast social que v√†rem organitzar dedicat als vins d’aquesta DO (veieu¬†¬†Envinats & Amics, Terra Alta), ja v√†reu poder comprovar la qualitat i el potencial dels vins que s’hi elaboren.

Però aquesta publicació va reservada per un dels primers vins que vàrem tastar de la zona, que ens va captivar per complet en aquell moment,  i al que ja fa massa temps que li devem un post.

TIPICITATEs tracta del Tipicitat 2008, del Celler Batea. Elaborat amb Garnatxa negra i Carinyena i criat en botes de roure franc√®s durant 14 mesos. Destapes l’ampolla i deseguida es veu que la cosa va de deb√≤! A la copa es mostra amb color cirera molt tapat, d’aspecte brillant, amb una ll√†grima espectacularment densa. Quan l’acostes al nas es comprova que l’equilibri entre fruita i fusta es formidable, on queden molt clares les aromes a fruita negra molt madura, gaireb√© confitada, que harmonitzen perfectament amb c√†lids records torrefactes i minerals, i on destaca per sobre de tot una aroma incre√Įble de caramel de caf√® amb llet que sobte i sedueix. Al glop¬†apareixen eleg√†ncia i finesa, ¬†per√≤ sense renyir amb la concentraci√≥ i carnositat tan caracter√≠stiques dels vins de la zona, pot√®ncia i untuositat que finalitzen amb un postgust llarg i intens.

Un vi de paraules majors, amb la clar√≠ssima intenci√≥ per part del celler de fer un important salt cap als vins d’alta gamma, i amb una relaci√≥ qualitat/preu que no us permetr√† passar de llarg quan el veieu.

No us el deixeu escapar!