Blancs Chardonnay. Tast del 15/09/11.
28 setembre 2011 per Carles Ovide
S’han acabat les vacances i ens hi posem de nou amb ganes i entusiasme renovats. El parèntesi estival s’ha fet llarg i ja hi havia moltes ganes de tornar a tastar, valorar, descobrir, aprendre……….
La calor encara apreta i el que ve de gust es començar amb una bona selecció de vins blancs, o sigui que, a proposta d’en Jordi i l’Enric, ho fem amb un tast de vins elaborats tots ells amb el raïm noble per excel·lència de la Borgonya francesa, el Chardonnay. De gra petit, rodó i de color mel caracterÃstic un cop madurat i un dels millors a l’hora d’envellir, es un dels raïms més estesos del món i el podem trobar en l’elaboració de vins de Califòrnia, Xile, Nova Zelanda i evidentment a tota Europa.
La selecció que ens presenten es d’allò més engrescadora o sigui que sense més preà mbuls ens hi posem: som-hi!
Comencem el tast amb un cava, el Juvé & Camps Milesimé Chardonnay Brut. Elaborat a partir del most flor del raïm, aquest cava presenta un color daurat brillant i net, amb bombolla petita i regular, fruit d’una fantà stica integració del carbònic. Les aromes son complexes i elegants, evocant records de pa torrat, crema i pastisseria. El seu pas per boca deixa el paladar embolcallat de fruita carnosa i certa cremositat, sense estar exempt d’elegà ncia, frescor i persistència. Un cava esplèndid.
El proper en presentar-se a taula es l’Olvena Chadonnay Joven, del celler Olvena, DO Somontano, de l’anyada 2010. Presenta un color groc pà l·lid amb reflexes verdosos. Les aromes son les pròpies de la seva joventut: fruites exòtiques i florals, amb un pas per boca fresc i ampli, fruitós, amb excel·lent acidesa tot i que curt de gust.
Tractant-se de vins elaborats amb aquesta varietat no poden faltar els vins del Penedès, i es l’hora de tastar el primer d’ells. Tastem el fantà stic Mas EscorpÃ, del celler Gramona, anyada 2010. Vi de finca i un dels millors exponents dels blancs Chardonnay elaborats en aquesta DO, es presenta a la copa, amb un simple cop d’ull, molt més elegant i estructurat que l’anterior. De color groc palla amb reflexes que deixen les tonalitats verdoses per tornar-se tÃmidament daurades i d’aspecte untuós. Nas complexa i expressiu: fruita blanca fresca, tropical i cÃtrics. El seu pas per boca es elegant i sedós, omplint-la a cada glop. Molt fruitós i bona acidesa que li aporta excel·lent frescor, amb final llarg i persistent.
En Jordi ens fa un punt i a part amb el proper vi a tastar. Es tracta del Blanc de Gleu, de l’anyada 2010. Un vi elaborat amb raïm Chardonnay procedent de vinyes situades a la localitat empordanesa d’Ultramort. la prà ctica totalitat del vi procedent d’aquestes vinyes va destinat al celler Vins de Taller, de Siurana d’Empordà , per a l’elaboració dels seus magnÃfics i sempre sorprenents vins; i de la petita part que es queda el propietari d’aquestes, n’ha decidit elaborar-ne aquest nou blanc que, en primÃcia, tastem avui. El Blanc de Gleu presenta un color groc palla amb tonalitats daurades, d’aspecte gras, brillant i net. Aromes penetrants i molt sorprenents de fruita d’ós (préssec, albercoc) convinades amb records fumats i herbacis. El seu pas per boca ens torna els records de fruita i herbes, convinats amb un toc mineral molt agradable, que fa que l’entrada sigui molt sorprenent i voluminosa, essent el seu final agradable i fresc, tot i que una mica curt.
Tot seguit arriba l’hora d’un altre vi del Penedès, el Can Feixes Chardonnay Barrica, del celler Huguet de Can Feixes, anyada 2006, amb criança de 8 mesos en botes de roure francès i 12 mesos en ampolla. L’aspecte es elegant i estructurat, untuós i gras, amb color daurat brillant i reflexes d’or. Aromes de fruita madura molt més complexa que en els anteriors vins tastats, fruit de la seva criança. Apareixen els fumats i torrats, també tocs subtils de mantega. La boca es voluptuosa, amb una bona entrada i recorregut gras, tornen els fruits madurs i la complexitat que malauradament desapareixen de manera prematura.
I per últim tastem el Marqués de Alella Allier Criança Blanc, del celler Parxet, DO Alella, anyada 2008, amb criança de 4 mesos en botes de roure francès. A judici de tots els integrants de la taula, el d’aspecte més fi i elegant de tots. Presenta un color groc palla amb reflexes daurats, brillant i d’aspecte dens. Aromes fantà stiques de fruita madura i cremositat de la fusta, amb records d’herbes aromà tiques molt agradables on també hi apareixen fumats caracterÃstics de la varietat. Té una excel·lent entrada en boca, on es mostra untuós i embolcallant, elegant i cremós, i retornen els tocs de fruita madura i d’herbes. Excel·lent blanc, exponent dels bons vins que s’elaboren a Alella.