Clos de l'Obac 2004
25 novembre 2008 per Dani Coll
D’aquest vi en vull destacar un aspecte que ens va agradar moltĂssim quan vĂ rem visitar el celler Costers del Siurana, i es que el seu cupatge es el mateix anyada rera anyada, el que fa que temps abans de la verema es calculi la quantitat de raĂŻm aproximat en els ceps, per saber amb exactitud el percentatge a utilitzar de cada varietat. Aquest fet provoca que l’únic factor determinant per diferenciar les anyades sigui la climatologia.
Aquesta ampolla la tenĂem pendent des de la visita que vĂ rem realitzar al celler, a Gratallops, en motiu de la nostra estada durant el cap de setmana de la Fira del vi de Falset d’enguany.
I per fi va arribar el dia!! Aquest Priorat, reconegut entre els grans vins de guarda del món no va decebre gens. Al principi, es va mostrar molt tancat i inexpressiu, tot i que l’ampolla va romandre una hora i mitja oberta abans de ser servida. Però després de la seva decantació aquest sensacional vi va començar a despertar i a oferir una complexitat sublim, plena de records de fruita negra madura, mineralitat, tanins elegants i una fusta ben integrada amb certs records de vainilla. Carnós i de recorregut llarg. Un equilibri perfecte entre la finor dels grans “caldos” i la força del Priorat. En resum un vi, i crec que en Dani estarà d’acord amb mi, d’una personalitat única. Un vi que va acompanyar un llom de bacallà a la muselina d’all i una cassola de galteta de vedella amb bolets del temps que va preparar l’Helena i que tardarem a oblidar.
Però les nits son llargues i donen per gaudir de molt mĂ©s! Abans de tot vĂ rem tenir l’oportunitat de tastar un Tokaji, Oremus anyada 2000, 3 puttonyos. MagnĂfic vi elaborat amb raĂŻm atacat per la “botrytis cinerea” (el que els francesos en diuen la podridura noble en l’elaboraciĂł dels seus reconeguts Sauternes), un fong que podreix el fruit, fins a deixar-lo sense aigua i amb una alta concentraciĂł de sucre. Vi dolç de color Ă mbar, dens i brillant. Aromes de mel, albercoc i codony. Una delĂcia que vĂ rem acompanyar amb un foie caramelitzat i maldon i amb un carpaccio de gambes.
Per acabar només em cal afegir una cosa: Quan vulgueu hi tornem!!