El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Un any més, en el marc de la Fira del Vi del Priorat,  Porrera ha ofert la seva nit més especial i emblemática: La Nit de les Carinyenes: el tast dels vins de carinyena de les diferents finques dels 17 cellers del poble. Un event que demostra els magnífics resultats que ofereix aquesta varietat quan prové de vinyes velles i amb costers únics com els de Porrera.

Tot i el risc que hi ha en la valoració de vins que encara no están a punt, que acaben de sortir de la bóta o que encara necessiten ampolla, vam poder tastar algunes coses interessants. De Celler l’Encastell, ens segueix enamorant la carinyena de la seva finca Mas d’en Caçador, present en els seus vins Roquers de Samsó i Roquers de Porrera. De Ferrer Bobet, constatar el gran potencial que té la seva 2011 tot i que var ser una anyada difícil i que el vi encara no estigui acabat. De Celler Joan Simó, la llaminera carinyena 2012 de la finca de Les Eres. Del Celler Clos Dominic vam poder tastar la propera carinyena 2011 del seu Vinyes Altes, interessant, tot i que tenia uns marcats aromes de fusta pel fet que acabava de sortir-ne únicament 1h abans. Del Celler Balmaprat, sorprenent frescor del Dempeus 2011. 

Especialment destacable la carinyena de Celler VallLlach que formarà part del seu nou Porrera Vi de Vila, el qual apareix per donar pas al reconeixement de Vi de Finca(*) que acaba d’aconseguir el celler. VallLlach Vi de Finca Mas de la Rosa serà el tercer vi de finca català, la màxima distinció per un vi català i que compartirà amb Clos Mogador i Jean Leon. Un merescudíssim reconeixement a aquest celler que des de sempre ha apostat per l’excel·lència en els seus vins i el profund respecte pel poble i el seu entorn.  * Els requisits per obtenir la qualificació Vins de Finca són molt estrictes: estar inscrits com a mínim des de fa més de 5 anys a una denominació d’origen, un reconeixement al mercat internacional de més de deu anys, que la procedència provingui d’un entorn geogràfic delimitat, que tingui un 15% de rendiments inferior al que marca la DO o que el most no superi el 65% del raïm verema. font: vi-franc.blogspot.com.es

També vam tastar alguns vins ja ‘acabats’. A destacar : Cims de Porrera 2000 espectacular, el millor de la nit. Fruita, frescor i acidesa fantàstiques. Fi i elegant. Roquers de Samsó 2010 de Celler l’Encastell amb una carinyena ja rodona. Mineral i tanins polits. Magnífic vi. Clos Abella 2005 de Celler Marco Abella. Un gran vi que sempre tenim entre els nostres preferits de Porrera.

En qualitat de convidat, el Celler LaVinyeta de la DO Empordà va oferir també les seves carinyenes dins la seva gama anomenada Microvins (nom degut a la producció limitadíssima). Especialment interessant la carinyena blanca del Microvins blanc, tant en la seva variant sense pas per bóta del 2012 – fresca i fina – com en la seva versió més expressiva del 2011 pels seu treball en mares i 2 mesos de criança. El MicroVins negre amb una fruita i mineralitat ben presents. Elegant.

D’altra banda, més enllà d’aquests magnífics vins, per nosaltres, el plaer més gran és el de retrobar els nostres amics del món del vi, superant el mateix tast, passant a ser una altra manera d’apreciar-los, valorant la seva bona feina. Gràcies Porrera !