El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Torroja del Priorat des de la finca de Celler Aixalà-Alcait

Una nova edició de la nit dels vins de Torroja, la cinquena, celebrada aquest passat 25 d’agost, que any rere any ens dóna l’oportunitat a professionals, aficionats i públic en general de poder tastar i gaudir dels fantàstics vins que s’elaboren en aquest encantador municipi del Priorat. (Veure totes les fotos)

Com cada any, la jornada començà amb una recepció que enguany es va dur a terme al restaurant Cal Joc, on ens van rebre amb un tast de diversos vins blancs per anar escalfant motors. A destacar el sempre excel·lent Pedra de Guix 2010, del celler Terroir al Límit (Garnatxa blanca i Pedro Ximenez); el 0/3 2011, del celler Trio Infernal (Garnatxa blanca i Macabeu); i el Roser 2011, del celler Mayol Viticultors (Macabeu i Garnatxa blanca).

Tot seguit, a la sortida de Cal Joc, ja ens esperaven els 4×4 que ens portarien, després d’un petit passeig per poder contemplar els magnífics paisatges del Priorat, a visitar una de les finques del celler Aixalà Alcait, on en Jordi Aixalà ens va explicar les diferents característiques de la finca i de la vinya, que majoritàriament es destina a l’elaboració del seu primer vi, el sempre sorprenent Pardelasses.

Vinyes de Pardelasses

Ja de tornada, després de gaudir durant el trajecte d’unes fantàstiques i divertides converses amb el nostre xofer, en Josep Mª Sabaté, del celler Sabaté Franquet (des d’aquí una abraçada Josep Mª, i gràcies per l’estona que vam passar junts, amb acolloniment inclòs per culpa d’alguna perillosa corba!!), ens vam traslladar a Cal Compte, on com cada any, a la seva magnífica terrassa, es va dur a terme els tast per a professionals.

Tast a cegues a Cal Compte

En aquesta ocasió ens esperaven 18 vins negres degudament decantats i preparats, per ser tastats a cegues, entre els quals, a banda dels vins de la vila, n’hi havia de la DO Montsant (Cellers Comunica i Pascona) i la DO Costers del Segre (Celler Batlliu de Sort) , com a convidats.

Aquest és, sens dubte, el moment esperat per tots, no només pel fet de poder tastar a cegues els magnífics vins que s’elaboren a la vila, si no també pel plaer i l’oportunitat de poder conversar i compartir opinions amb professionals i altres aficionats especialitzats. Ens va agradar molt poder conversar i debatre sobre vins amb la Sílvia Naranjo i en Jordi Alcover, de la Guia de Vins de Catalunya, imprescindible en la biblioteca de qualsevol aficionat. També amb en Ramón Roset, del que us recomanem que feu una ullada al seu blog, on sempre hi té molt bones propostes i interessants articles, l’activa Àstrid Goldstein del Celler de Can Mata… i molts altres amics del món del vi.

Dels 18 vins tastats en destacaríem, el Pardelasses, del celler Aixalà Alcait, amb molt bona acidesa i frescor, fruita madura i potent, un vi harmoniós i ben estructurat; també el Palet 10, del celler Escoda Pallejà, ple de fruita negra madura i records de cacau; el Torroja des de Dins, del celler Mayol Viticultors, amb una fruita vermella fresca i records d’herbes aromàtiques.

Al acabar el tast i després de sopar, ens vam afegir a l’acte que es celebra a la piscina, obert al públic en general, on s’aprofita per parlar en un ambient molt més distès amb els diferents viticultors, professionals, blocaires i altres aficionats, i acabar de gaudir de tots els vins presents.

Una jornada fantàstica que els Envinats ja esperem cada any com un dels esdeveniments imprescindibles de l’estiu, i que des d’aquí us animem a que us deixeu caure per Torroja, per gaudir d’un entorn envejable i dels seus fascinants vins.

 

Una proposta pels vostres dinars/sopars d’estiu :

Groc pàlid amb reflexes verdosos. Raïm i préssec d’aigua molt madur. Lleugera mineralitat. Dolç i amb un petit punt d’agulla que li aporta frescor. Ideal per un aperitiu, per un primer plat amb foie o un rissotto, una bona opció és aquest jove riesling Dr L Loosen 2011 directament de la vall del Mosel.

 

 

I què millor que veure’n la presentació del seu propi viticultor :

[youtube]l6qA8qhIfPc[/youtube]

Sota el lema Ànims Empordà, els propers dies 15 i  17 d’agost a Cantallops (Alt Empordà) es faran tot un seguit d’actes solidaris per tal de promoure la recuperació de la zona després dels desgraciats incendis dels passats dies que van cremar més de 13.00 Ha.

Els actes seran :

  • Dimecres 15 Agost : Cursa Solidària

[youtube]A_n1qox8uLU[/youtube]

  • Divendres 17 Agost : Concert Solidari Cantallops.

[vimeo]47190397[/vimeo]

No hi falteu i col·laboreu amb la recuperació el més aviat millor del paisatge a l’Empordà !!

La vila de Torroja del Priorat celebrarà el proper 25 d’agost la cinquena edició de la seva Nit de Vins sota la llum de les estrelles de la població.

La Nit de Vins, que té com a acte principal un tast nocturn en un turó que domina la vila: és un tast obert al públic amb un preu d’entrada que dóna dret a una copa, un tast de cadascun dels cellers de Torroja i la participació en el sorteig d’un lot de vins locals. Cal assenyalar que també compta amb la presència d’un celler d’una altra DO.

A la tarda es fa un tast específic per a professionals del món del vi i una visita guiada per les finques d’un dels cellers de la vila.

Entrada la nit, sobre les 22h, comença a la piscina municipal la Nit de Vins de Torroja amb la participació de tots els cellers locals i algun de convidat.

Els Envinats hi assistirem com cada any per conèixer les noves anyades.

Font: DO Empordà

Una actitud negligent, imprudent; o potser un descuit; o simplement la imbecil·litat humana -es l’adjectiu més tou que tinc al cap en aquests moments- estan provocant una catàstrofe de dimensions que només serem capaços de quantificar quan hagi acabat tot.

Aquesta imbecil·litat -el costat fosc i brut de l’ésser humà- només la podem combatre amb els valors que es troben a l’altra banda: el treball i l’esforç. En definitiva, tirar endavant.

Des d’aquesta petita i humil plataforma, volem donar tot el nostre recolzament i força a tota la gent de l’Empordà que està veient com es converteixen en fum i cendres tants anys de treball i esforç, els seus somnis.

Els Envinats, avui més que mai, fem públic i notori el nostre més ferm compromís amb la promoció i defensa dels productes de la nostra terra, en aquest cas el vi, i que a través d’aquest petit i modest blog contribuirem a que l’Empordà segueixi el camí que el porti a ser el que ja és: terra de formidables vins!

Molts ànims i força a tots!

 

Un altre Envinats i amics. El tercer. I com els anteriors, una nit memorable de tast sincer, distès i amable amb cellerers i apassionats del vi. Aquest cop tornàvem a casa, a la nostra DO Empordà per tastar vins de les varietats Garnatxa i Carinyena, més conegudes a la terra de tramuntana per Lledoner i Carinyana. (veure fotos)
Des d’Envinats sempre hem defensat la importància que cada zona expressi la seva identitat per mitjà del seu terrer, del seu clima, però també i sobretot, per la vinificació marcada per les seves varietats autòctones. I és que tant la garnatxa com la carinyena, mediterrànies per excel·lència, s’adapten a la perfecció a aquest clima sec i ventós de les comarques gironines. Tant en terrenys d’esquistos i pissarres com en els argilosos, sorrencs o granítics, ambdues creixen i hi pateixen des de fa moltes dècades – algunes centenàries- per donar gotims i produccions reduïdes que més tard proveiran una magnífica concentració i profunditat en els vins que se’n faci. En mans d’uns viticultors que generació rera generació conserven la tradició vinícola de l’Empordà, i saben barrejar-la amb la innovació i modernitat enològica que els permet la seva formació i joventut, el cupatge resultant d’aquests factors acaba esdevenint excel·lent i donant lloc a grans vins.
Després d’una breu introducció dels Envinats, la nit va començar amb el tast dels vins blancs de cada celler. En primer lloc, en Josep Serra de La Vinyeta, ens va presentar el seu celler, explicant-nos la seva història i filosofia de treball que des de l’any 2006 porten a terme a Mollet de Peralada per obtenir vins tan coneguts com l’Heus, el Llavors, el Puntiapart, el MigMig o el Sol. En Josep ens va explicar en què han estat treballant darrerament: El Projecte Microvins. Un projecte centrat en el treball de les carinyenes que passat l’estiu sortiran al mercat : Microvins blanc 2011, una carinyena blanca 100% madurada lleugerament sobre les seves mares, de groc pàlid, amb una marcada mineralitat i aromes de flor blanca i fruits secs. Interessant i original.
Tot seguit, vam continuar amb el Celler Arché-Pagès. Amb el seu caràcter planer i divertit habitual, en Bonfill Arché ens va explicar com estan treballant ells les garnatxes i les carinyenes a Capmany. Ens va presentar Cartesius Blanc 2011. Una interessant garnatxa blanca 100% amb 6 mesos de bóta amb les seves mares. De color groc pàlid amb alguns reflexes verdosos i certa llàgrima en copa. Lleugerament alcohòlic, fresc, flor blanca i records de fruits secs i un pas per boca àgil i agradable. Una aposta clara d’en Bonfill per una varietat que s’adapta perfectament a l’Empordà i que en aquesta segona anyada demostra ja la feina ben feta.

Tot seguit, va ser el torn del Celler Martí Fabra. Per un petit problema de salut, en Joan Fabra no va poder assistir personalment a fer la seva presentació, però si va tenir l’amabilitat d’enviar-nos el seu Masia Carreras Blanc 2010 per oferir-lo al tast. És aquest un vi molt consolidat i emblemàtic a l’Empordà. Amb el seu característic cupatge centrat en la carinyena blanca i roja i, en menor proporció, garnatxa blanca entre altres, és un dels grans blancs de la DO. Groc palla amb reflexes daurats, gras i de llàgrima viva, és complexe en nas. Predominen els cítrics, la pinya i la fruita blanca madura. Els seus 12 mesos de bóta li aporten un fons confitat i de fumats, de mantega i fina pastisseria. És llaminer i ofereix un llarg postgust. Any rera any, Martí Fabra ens premia amb aquest vi. Indubtablement, un dels millors blancs de l’Empordà.

Vam encetar els negres amb el Bonfill 2007. El primer vi del Celler Arché-Pagès. Un cupatge de garnatxa negra (73%) i carinyena (21%) amb una mica de cabernet sauvignon (6%) que, segons ens va explicar el mateix Bonfill, en les properes anyades desapareixerà per estar únicament composat de les dues varietats autòctones. Es tracta d’un dels vins més autèntics de l’Empordà. Sincer. Rústic, però conservant l’elegància. Fruita negra madura, prunes en un llit de balsàmics. Més d’un any de fusta ben integrada. Llarg en boca. Amb tanins poderosos però polits. Un molt bon vi.

A continuació, en Josep Serra de Lavinyeta ens donava a tastar el Microvins Negre 2010. Un interessant monovarietal de carinyena que ja en aquesta seva primera anyada demostra el seu potencial. Amb pocs mesos en bóta usada de torrat mig, en Josep ens explicà que amb aquest vi intenta mantenir en tot moment la fruita viva de la samsó i evitar emmascarar-la més del compte pels efectes de la fusta. Roig rubí amb voraviu violaci, efectivament s’hi identifica fruita roja, records de pruna i certes notes de balsàmics. Un vi que juntament amb la varietat blanca forma part del Projecte Microvins i sortirà al mercat passat aquest estiu. Caldrà estar pendents de la seva evolució perquè prometen i molt.

La prova que l’Empordà és una terra de vins amb un potencial latent immens són els vins com Camí de Cormes 2007 del Celler Roig-Parals. Si la seva anterior anyada ja va impressionar i va escalar posicions al capdamunt de les guies de vins situant-se entre els millors de l’Empordà, aquesta anyada sembla mantenir l’excel.lència. La Mariona Parals ens va explicar els diferents terrers i vins que produeixen al seu Celler de Mollet de Peralada. Un celler de caire familiar, on la carinyena de les seves finques centenàries dóna un rendiment molt baix oferint una gran concentració resultant. El resultat és aquest Camí de Cormes 2007 que, tot i necessitar una bona estona per obrir-se i demostrar els seus atributs, ens ofereix una carinyena d’alta concentració. Profunda i molt mineral. Picota de capa mitja-alta, amb una fruita negra madura, poderosa, carnosa i una fusta ben integrada, ofereix uns tanins rodons, sense arestes. Llarg i saborós. Una magnífica carinyena.

Ja a la recta final del tast, la Carme Casacuberta del Celler Vinyes d’Olivardots ens va oferir un interessantíssim exercici : El tast dels seus 2 monovarietals de carinyena de la col·lecció Vd’O : el Vd’O 1.08 i el Vd’O 2.08. La singularitat és deguda a que ambdós vins comparteixen varietat i procediment de vinificació, però es diferencien pel terrer de les vinyes d’on procedeixen els seus gotims. En el cas del 1.08, el terreny és de pissarres i esquistos, mentre que pel 2.08 és sorrenc i argilós. El tast conjunt de les dues carinyenes va permetre constatar de forma evident la importància del terrer en l’elaboració dels vins. Mentre el 1.08 es presenta com un vi més potent, viu amb arestes fruit de la seva mineralitat, l’altra és més subtil, elegant i tot i mantenir una bona concentració, més rodó i polit. En paraules de la Carme, el 1.08 és més primitiu, més masculí (!) i el 2.08 expressa més femenitat, més sensualitat. Fantastics vins de col·leccio que caldra seguir molt atentament, fruit d’una molt bona i acurada feina.

Una gran nit que els Cellers i Envinats vam gaudir d’alló més compartint la nostra passió amb el més important : els nostres amics.

Poques coses hi ha més plaents que fer-nos ressó d’events tant solidaris i interessants com el dels nostres amics d’Orto Vins al Masroig. Aquest dissabte 16 de juny, conjuntament amb altres cellers del Montsant, al poble d’El Masroig (Priorat), els amants del vi teniu una cita amb el bon vi i la solidaritat a la II Fira del vi solidari.

Per segon any consecutiu, i després de l’èxit de la primera edició, 7 cellers del Masroig de la DO Montsant, en col·laboració amb l’Obra Social de Sant Joan de Déu, han tornat a unir esforços per engegar aquesta fira per recaptar fons destinats al Servei d’Oncologia del centre i que han de servir per a la investigació de nous tractaments per als nens i nenes afectats de càncer.

En l’edició de l’any passat, la fira va recaptar més de 16.000€ que es van destinar a becar un tècnic de laboratori per a la recerca durant un any. Una xifra que aquest 2012 es preveu superar perquè els cellers Orto Vins, Coca i Fitó, Dit Celler, Cellers Can Blau, El Vi a Punt, Celler El Masroig i Mas de l’Abundància han tret un total de 1.500 ampolles de vi solidari, una part de les quals es vendran en aquesta fira a un preu de 10€. Per aquelles persones que no puguin venir a la festa però que vulguin col·laborar amb la iniciativa, el web de venda de vins www.decantalo.com vendrà una edició limitada de 200 ampolles a través de la seva pàgina.

+Info : www.masroigvisolidari.com, www.facebook.com/masroigsolidari, Twitter: @masroigsolidari

Arrels del Vi 2012

Arrels del Vi celebra la seva V edició els dies 26 i 27 de maig de 2012, recolzada per l’enorme èxit de públic (més de 3.000 visitants en la seva darrera edició) i per la gran acceptació per part dels professionals del sector durant les quatre primeres edicions. Arrels del Vi suposa una oportunitat única de tastar en un sol espai els millors vins de la D.O. Empordà i de comprar a preu de celler veritables joies de la vinicultura empordanesa, de vegades difícils d’aconseguir en distribució tradicional.

En cadascuna de les edicions d’Arrels del Vi, un jurat compost per experts del món del vi trien, en un tast a cegues, els millors vins presents en la fira. En el tast participen al voltant d’uns 20 sommeliers dirigits per Rafel Sabadí del Restaurant El Roser2, i competeixen més de 50 referències. 

El resultat d’aquest any ha estat :

Millor Negre:
Masia Carreras 2007 del Celler Martí Fabra

Millor Blanc:
Blanc dels Aspres 2009 del Celler Vinyes dels Aspres

Millor Dolç:
Torre de Capmany Gran Reserva del Celler Pere Guardiola

Tot a punt pel GiroVi 2012 d’aquest dissabte 5 de maig a Girona !

El Concurs de Vins i Caves de Catalunya Girovi arriba aquest any 2012 a la seva XVII edició. El certamen va ser creat l’any 1996 per Agustí Ensesa, fundador de l’Escola de Tastavins del Gironès. Està homologat per Mestres Tastavins i Cellerers de Catalunya. L’escola de Tastavins del Gironès assumeix la responsabilitat de l’organització i el desenvolupament del concurs. Compta amb la col.laboració de l’Institut Català del Suro i el recolzament de l’Associació Catalana de Sommeliers.

 

Girovi es distingeix d’altres concursos similars per dos factors que el fan atípic. D’una banda, s’hi presenten vins i caves de totes les Denominacions d’Origen de Catalunya, quan el més habitual és que en cadascuna d’aquestes regions s’organitzin certamens d’aquesta mena només per als vins d’aquella zona. D’altra banda, el jurat el formen tant experts del sector vitivinícola -enòlegs, sommeliers, cellerers, professors i alumnes de l’Escola d’Hostaleria, venedors, distribuïdors, restauradors…-, com simples aficionats, persones que no es dediquen professionalment al món del vi però que han fet cursos de tast o que són reconeguts per l’organització pel seu bon criteri en aquesta funció. Aquesta barreja entre l’opinió dels professionals i dels consumidors és especialment valorada pels cellers que presenten els seus vins al concurs, que cada any són més.

Aquest any, els Envinats hi tornarem a ser ! Visca els vins catalans !

El celler Orto Vins és un dels més recents i interessants projectes que han nascut a la comarca del Priorat.

Acollint-se a la DO Montsant, quatre viticultors de la zona: Jordi Beltran, Josep Mª Beltran, Josep Mª Jové i Joan Asens, decideixen el 2008, seguint el llegat cooperativista de pares i avis, crear el seu propi celler i elaborar els seus propis vins seguint les més estrictes premisses de l’alta qualitat.

Cal destacar, sense cap mena de dubte, la gran experiència que aporta a aquest projecte en Joan Asens, que fins llavors havia estat el responsable de viticultura i vinificació del prestigiós celler Alvaro Palacios, amb el seu espectacular i quasi inaccessible L’Ermita, i amb qui vàrem tenir la sort de compartir la seva saviesa i experiències en el darrer tast social.

Orto compte també amb unes vinyes de personalitat pròpia, cuidades i mimades durant generacions, de les que provenen quatre vins en els que volen destacar la singularitat de les vinyes: varietals de carinyena, ull de llebre, garnatxa peluda i picapoll negre, i d’on en prové també un blanc mereixedor d’un punt i apart.

El Blanc d’Orto 2010 és un vi que ens mostra tot el potencial que pot oferir la garnatxa blanca en aquesta comarca. Provinent de finques del Masroig i Torre Fontaubella, de composició calcàrea, argiles i graves, amb costers ben assolellats i altres recollits a l’ombra i humits. En la seva elaboració es deixa macerar el most amb les seves pells i en la posterior fase de criança el vi reposa durant 7 mesos amb les seves mares (lies gruixudes). El resultat es una vi de color or pàl·lid, quasi metàl·lic, i d’aspecte untuós i gras. Amb un nas de molt bona complexitat i bon pes de la fruita, on apareixen notes de préssec i pera, i també notes de bosc, recordant subtilment aromes de pi. El seu pas per boca es potent i estructurat, amb molt bona contundència i tacte gras, on la fruita blanca d’ós harmonitza de manera perfecta amb els records de mantega que unten el nostre paladar, amb un fantàstic toc amargós final.

Orto busca l’expressió de la terra i el raïm en el seu estat més pur. Prefixa grec que vol dir ‘recte’, ‘correcte’, ‘pel bon camí’. No n’hi ha cap dubte! Excel·lent treball Orto vins!

« Articles més nous - Articles més antics »