El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Suneus rosat 2012

Vam ser molts els que vam tastar amb sorpresa fa uns anys l’exquisida merlot en bóta que AV Bodeguers fa a l’Empordà.

Ara, ens apareix en forma de rosat, mantenint l’elegància i feminitat de la seva ‘germana gran’. Aquesta merlot donzella cerca la frescor i la carnositat. De color vermell carmesí amb reflexes rosats, les maduixes i cireres apareixen intensament en nas per donar pas a un saboròs, fresc i llarg pas per boca. El seu pas per bóta de cirerer durant 3 mesos,  confereix a aquest vi una aroma especialment seductora i diferent.

Un esplèndid vi rosat. La merlot vesteix d’elegant rosa a l’Empordà. Bona feina AV Bodeguers !

A la part més alta de la vila de Porrera, des d’on es pot gaudir d’una magnífica vista de tota la població, es troba el Celler de l’Encastell, una antiga casa pairal que, l’any 1999, la família Castellví-Figuerola va decidir rehabilitar per dotar-la de tota la funcionalitat necessària per poder elaborar els seus propis vins.(veure les fotos)

Tot el raïm que arriba al celler prové de les finques propietat de la família: Mas d’en Caçador i Mas d’en Ferran, amb el que s’elaboren els seus tres vins: Marge, Roquers de Porrera i Roquers de Samsó.

La primera de les finques està situada a 500 metres d’alçada, encarada a nord, de sòl de pissarra degradada, amb forts pendents sense abancalar, on s’hi troben ceps de Garnatxa i Carinyena d’entre 70 i 90 anys. Del raïm provinent s’elabora majoritàriament el Roquers de Porrera, i de les Carinyenes més alçades i selectes s’elabora el Roquers de Samsó.

La segona es troba distribuïda en terrasses de 2 a 3 metres d’ample, on hi ha plantats ceps de Garnatxa, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah, que contribueixen a arrodonir el Roquers de Porrera i son la base per l’elaboració del Marge.

Marge 2010, es el segon vi del celler. Elaborat amb garnatxa (60%) i Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah (40%), amb 8 mesos de criança en botes de roure francès i americà. A la copa es presenta dens, amb bona llàgrima, de color cirera tapat i encara amb ribet de tons violacis. Les aromes son complexes, on predominen la fruita negra madura i el cacau, juntament amb notes balsàmiques i minerals molt agradables. A la boca es golós i retornen la fruita madura i el cacau envoltats d’una molt bona cremositat del roure.

El primer vi es el Roquers de Porrera 2009.  Amb 16 mesos de criança en botes de roure francès allier i elaborat amb Carinyena (40%) i Garnatxa (40%) procedents de Mas d’en Caçador, i Merlot i Syrah (20%) de Mas d’en Ferran. De color cirera molt tapat, amb ribet grana, capa alta, llàgrima densa i lenta. Excel·lent complexitat aromàtica, amb records de fruita vermella madura de bosc, espècies, herbes aromàtiques, amb un fons mineral i torrat que arrodoneixen el conjunt. Boca càlida, amb molt bona acidesa que el fa fresc, saborós i golós, amb final persistent i records torrats. Per nosaltres un dels millors vins del Priorat.

Punt i apart mereix el Roquers de Samsó 2009, tan per la seva excel·lent qualitat com per la seva limitadíssima producció (tan sols 500 ampolles) que el fa pràcticament inaccessible. Es tracta del vi més exclusiu del celler, elaborat amb les millors Carinyenes de la finca Mas d’en Caçador, totes elles quasi centenàries i envellit en botes de roure francès durant 16 mesos. De color cirera picota, fosc i impenetrable, d’aspecte dens i untuós i llàgrima de lent recorregut. Extraordinària complexitat aromàtica, amb records de fruita negra madura, quasi confitada, espècies, notes balsàmiques, tabac, xocolata i cafè, torrefactes suaus i llaminers, mineral. A la boca es potent, vigorós, amb tanins molt marcats i elegants, amb una densitat que l’omple tota, molt cremós i vellutat, i un post gust untuós i llarg on apareixen notes de fruita madura i regalèssia. Una troballa que ens va enamorar i sens dubte, una de les millors carinyenes que hem tastat.

Si aneu a Porrera, no perdeu l’ocasió de visitar-lo, i per descomptat, tasteu i gaudiu els seus vins, tots ells formidables.

 

Més enllà de la situació econòmica que estem vivint, de les banderes que onegen i de les Ítaques a què volem arribar, hi ha coses que són més importants i que, a Catalunya, cada any tenim el seny de posar al davant de tot.

Iniciatives com les de Can Sixte Alzina de Celrà i el Celler de Can Sais de la DO Empordà fan que La Marató de TV3, enguany centrada en aconseguir la lluita contra el càncer, esdevingui cada any un èxit.

 

 

 

 

 

 

Des d’Envinats us demanem que participeu en el Tast Solidari del dissabte 22 de desembre a les 11:30h a Can Sixte Alzina, a Celrà, Ctra. de Juià, 55. És un tast obert a tothom i el preu és l’aportació voluntària que vulgui fer cadascú dels assistents. Els diners recaptats aniran íntegrament destinats a la Fundació de la Marató.

Us hi esperem ! Val la pena !

(aquí podeu descarregar-vos el cartell)

Carles Xuriguera i Rafel Faixedas, juntament amb el cuiner arbucienc Raül Cuadras impulsen a Arbúcies el primer celler-restaurant de Catalunya on el 100% dels vins que s’ofereixen són catalans. L’han batejat amb el nom de Mams, espai gastroanímic. És un restaurant de tapes combinat amb un celler i que també té un espai dedicat al menjar per emportar. La resta de socis són la Irene Forts i en Carles Planchart , membre de l’staff tècnic del primer equip del Barça.

Rafel Faixedas explica que la idea sorgeix de trobar a faltar al seu poble, a Arbúcies, un lloc com el que han muntat: ‘és un espai en el que a nosaltres ens agradaria anar a passar una bona estona, amb tapes i vins del país, i que, a més, sigui un lloc proper, dinàmic i modern’, assegura Faixedas.

El Mams, a més, té la particularitat que és l’únic celler restaurant de Catalunya on el 100% dels vins que ofereix són catalans. ‘L’oferta de vins inclou totes les denominacions d’origen catalanes i intentem que hi hagi els vins més representatius de cada denominació’, explica Rafel Faixedas, que afegeix: ‘volem donar a conèixer i difondre els vins d’arreu del país, potenciar el vi d’aquí i que el benefici es quedi aquí. Ens agrada donar valor al producte local i de proximitat’. Precisament per posar en relleu aquest apartat s’organitzaran periòdicament tastos de vins al celler.

Un bon lloc on tastar vins. Els Envinats ja hi hem estat. No us ho perdeu ! Vins catalans i menjar de qualitat. Què més es pot demanar !

La nostra felicitació al Celler Alfredo Arribas / Portal del Priorat per la presència dels seus 8 vins de Clos del Portal, Trossos i Gotes, única representació catalana al Decanter Fine Wine Encounter 2012 !

 

La revista Decanter (http://www.decanter.com/wine-events), la millor europea dedicada al vi, celebra aquest cap de setmana –dissabte 17 i  diumenge 18- a Londres la trobada anual Decanter Fine Wine Encounter 2012, a on es presenten prop de 600 vins el.laborats pels 100 cellers més destacats del món al 2012. La selecció, només per invitació, suposa el reconeixement del prestigi d’aquestes bodegues provinents de 18 països en el món del vi.

 

Quan a una terra rica en substància per la seva geologia i amotllada pels molts anys de treball i d’acollir vinya, reprèn el tracte de viticultors curosos amb la tradició i moderns en la seva manera d’entendre el món del vi, el resultat final deixa poc espai a la sorpresa. Que tot això més tard es traslladi a la copa aconseguint emocionar al tast és gairebé una conseqüència inevitable, una feliç experiència. (fotos)

 

 En David Marco i l’Olivia Bayés, propietaris i viticultors del Celler Marco Abella de Porrera (DOQ Priorat), participen d’aquesta manera de fer i, amb les seves finques al voltant del poble, cuidades com si de jardins es tractessin, col.laboren a definir aquest paisatge especial que és el Priorat.

 

A les seves finques de La Mallola, Mas Ferran i les de prop del seu celler, la garnatxa i la carinyena creixen patint entre licorelles, aprofundint les seves arrels més enllà dels roquers, cercant els nutrients i aportant als seus gotims una concentració excepcional.

 

 

El celler, pensat i modernament construït a l’any 2000, està dissenyat en diferents nivells per permetre treballar el fruit i el most per gravetat i així simplificar i respectar al màxim el procés de vinificació. Tines d’acer o ciment i de diferents mides es combinen per tal de poder tenir joc a l’hora de decidir la millor vinificació segons la finca i cada varietat. La fermentació integral o en fusta és un altre de les tècniques que practiquen per obtenir diferents resultats i poder disposar de més opcions a l’hora de decidir el cupatge. 

 

Els vins de Marco Abella són quatre.  Òlbia, el seu blanc. Una garnatxa blanca 100%. Loidana, un vi que vol ser fresc i fàcil de beure mantenint el caràcter. Mas Mallola, un autèntic Priorat, concentrat, honest i Clos Abella, el primer vi del celler. L’excel·lència de les vinyes a la copa. Tot i ser vins representants inequívocs de la mineralitat i concentració característica al Priorat, comparteixen un estil que els fa diferents a d’altres vins de la zona. Són vins molt mesurats, on es nota el treball de tast i recerca al darrera per representar la idea del celler. Tot ser fidels al terrer, són vins que no són tan intensos i rústics com poden ser alguns dels seus veïns, volen expressar una mica més, ser més sofisticats i subtils.

Durant la visita al celler, l’Olívia i en David ens van oferir una oportunitat magnífica per a qualsevol aficionat al vi : poder tastar diferents vins fruit de diferents vinificacions, varietats, finques, cupatges… aprofitant la coincidència que aquell dia havien estat precisament treballant en la selecció dels cupatges per les noves anyades dels seus vins, vam poder tastar per exemple, una carinyena fermentada en fusta que era pura melmelada de mora o una magnífica garnatxa floral, la nova proposta de garnatxa blanca amb viognier per a l’Òlbia, entre d’altres. Un exercici habitual per als viticultors, però molt interessant per nosaltres que sovint només podem arribar a tastar els vins finals i no veure’n les diferents opcions de què disposen i que acaben composant el cupatge final.

Una tarda fantàstica, aprofitada al màxim tant per l’experiència vinícola com pel retrobament amb en David i l’Olívia, unes persones úniques i entre els nostres millors amics al Priorat !

El passat 4 de novembre el Celler Martín Faixó de Cadaqués ens va convidar a fer una visita al seu celler i amablement ens va permetre organitzar-hi una arrossada per tots els assistents. Va ser un d’aquells dies en què a la passió pel vi que tenim els Envinats, hi vam poder afegir també compartir una estona agradable amb la família i amics i els mateixos viticultors. Són dies com aquest i gent com l’Ester, en Rafa, la Irene i la Marga (entre d’altres) el que fa que seguir el món del vi a l’Empordà sigui cada dia més engrescador. 

 Amb els seus magnífics vins com són Perafita picapoll, Perafita negre i Cadac i – sobretot- el seu tracte planer i generòs, aconsegueixen que el terme enoturisme quedi massa curt per expressar tot el que aconsegueixen transmetre als aficionats al vi.

Moltes gràcies Martín Faixó per deixar-nos compartir amb vosaltres un dia genial !

 

Arriba el novembre i els Envinats us proposem un nou tast social.  Aquest cop el tast és dedicat al terrer i les diferents varietats de raïm que la DO Empordà ens ofereix actualment. Els mateixos enòlegs i/o viticultors de cadascun dels cellers participants ens presentaran els seus vins i les particularitats del sól i paisatge de les seves finques. Després del tast, també farem un sopar al mateix restaurant per tots aquells que volgueu continuar parlant de vins.

El dia del tast serà el Divendres 23 de novembre a les 20:30h al Restaurant-Vinacoteca La Fundició de Girona. El tast de vins té un cost de 18€ per persona i, si us quedeu a sopar, heu d’afegir-hi 18€ addicionals. (El menú serà de 2 plats + postres).

Com ja sabeu, les places són limitades (només 40) i us demanem que confirmeu el més aviat possible la vostra assistència (abans del dia 16 de novembre) .

Edetària blanc 2010

Un dels llocs on la garnatxa blanca es troba còmoda, com a casa i ofereix les seves millors sensacions és a la DO Terra Alta. Una varietat que, d’entrada al tast, es mostra esquerpa, gens senzilla de valorar, però que a mida que en tastes vins, et sedueix per la seva identitat. Les seves notes cítriques i herbàcies característiques de la seva joventut, es combinen amb records a fruits secs, ametlles i espècies quan ha rebut tractament en bóta fent-la una varietat molt especial i captivadora.

Un celler que fa ja temps treballa la garnatxa blanca a la Terra Alta amb grans resultats és Edetària vins. El seu blanc és una de les garnatxes més interessants i de les primeres que et vénen al cap quan tens ganes de tastar una garnatxa blanca de qualitat.

Fa uns dies, en motiu del #GrenacheDay i recordant la magnífica ampolla que havíem tastat de l’anyada 2005 fa un temps, vam fer el tast de l’Edetària 2010. De color groc pàlid i reflexes daurats, es presenta amb un interessant nas on destaca la nou moscada, l’ametlla blanca marcona, marcada per uns suaus cítrics i tocs de pastisseria. El seu pas per boca manté la frescor i esdevé força llarg al postgust. Un molt bon vi per beure ara i gaudir-lo, o també per reservar-ne una ampolla uns anys més i comprovar la seva magnífica evolució.

Una de les coses més interessants que té el món del vi és que, algunes vegades, molt de tant en tant, és troba una joia. Un vi que et captiva, t’emociona i et sorprèn per la seva expressivitat i autenticitat que apareix de forma inesperada. És el que em va passar fa un any amb Roig Parals Camí de Cormes : una magnífica samsó (o carinyena) de vinyes centenàries (més de 115 anys !) que la família Roig Parals té a Mollet de Peralada, Empordà.

Després de tastar-lo altres vegades i confirmar la primera bona impressió que havia tingut, avui he pogut comprovar l’evolució d’aquest monovarietal en les seves tres darreres anyades, 2005, 2006 i 2007 (abans de finals de 2012 tindrem la de 2008). El tast l’hem fet al restaurant Can Bach de Sant Feliu de Boada, de la mà de la Mariona Parals, propietària del celler juntament amb el seu marit Santi i que (miraculosament) compagina la feina del restaurant amb el treball al celler i a les vinyes.

En la seva primera anyada, 2005, el vi encara no tenia com a nom Camí de Cormes (antic camí francès de la zona de Mollet) i portava el nom del mateix celler. Aquell any fou escàs en pluges a la zona i la collita fou bona. Amb un cupatge que ja incloïa la samsó centenària conjuntament amb d’altres i un 15% de merlot, aquest vi roman vigorós i en plena forma. De color roig picota amb llengua lleugerament taronjada, es presenta amb un nas ple de fruita vermella molt madura, pruna i records d’escalivada confitada. Rodó, polit pels anys d’ampolla. Molt bon vi.

L’anyada 2006 ja es presenta amb un 100% de carinyena. Un any també d’escassa pluviometria, més que l’anterior, o una verema més tardana, podria ser la causa de les notes més madures que es perceben a aquesta anyada. Es manté el roig picota, de capa mitja i la fruita negra és ben present, tot i que més confitada. És més intens i concentrat i també es nota una mica més alcohòlic que l’any anterior. Un molt bon vi. Magnífica samsó.

I en la darrera anyada fins a data d’avui, la 2007, és on apareix al meu entendre el millor potencial d’aquest vi. La fruita vermella és ben viva, fresca. Amb uns lleugers refilets de vainilla, tot i tenir unes certes notes astringents que li confereixen unes petites arestes que segurament més ampolla llimarà, és el més seré, complet i consistent dels tres. Un fet que cel·lebro i que demostra la feina ben feta pel celler en aquest vi i que permet intuir una evolució encara millor en aquesta excel·lent carinyena.

Un magnífic representant de les grans carinyenes que a la DO Empordà s’estan treballant i que seguirem amb molt interès.

« Articles més nous - Articles més antics »